В Україні передбачено можливість дострокового виходу на пенсію для деяких категорій українських громадян. Це поширене як у жінок, і чоловіків.

Докладніше про те, які документи потрібно подати на достроковий вихід на пенсію і хто може цим скористатися, інформує сайт finance.ua.

Зокрема жінки, які народили п'ятьох або більше дітей, мають право на вихід на пенсію у 50 років. Однак, для отримання дострокової пенсії необхідно мати страховий стаж не менше 15 років.

Також чоловіки можуть розраховувати на достроковий вихід на пенсію. Багатодітні батьки мають право на дострокову пенсію у разі, якщо матері не було надано таке право або у разі її відсутності. У такому разі багатодітний батько може вийти на пенсію у віці 55 років за наявності страхового стажу не менше 20 років.

Заяву про призначення дострокової пенсії слід подати до органу Пенсійного фонду не раніше ніж за один місяць до досягнення пенсійного віку (50 років для жінок) та бажано не пізніше трьох місяців з дня досягнення цього віку. Якщо заява була подана у строк, виплати почнуть надходити з дня 50-річчя. У разі подання заяви після тримісячного терміну виплати почнуть нараховуватися з дати подання заяви.

Для отримання дострокової пенсії необхідно надати такі документи до органу Пенсійного фонду:
- документ, що засвідчує особу;
- Документ, що підтверджує страховий стаж;
- свідоцтва про народження дітей або їх паспорт.

Важливо дотримуватись встановлених термінів подання заяви та надання необхідних документів для отримання дострокової пенсії в Україні.

Читайте також:

Буде дуже прикро: хто із пенсіонерів ризикує провалити перевірку та залишитися без пенсії

Серпневий перерахунок пенсій: хто отримає підвищені виплати перелік

Хто з українців зможе отримувати пенсію достроково: що потрібно знати