Дуже часто можна почути думку, що "перші" огірки, тобто огірки, зібрані на початку плодоношення, консервувати не можна. Так, деякі дачники щиро вважають, що для засолювання потрібно використовувати огірки, які з'являються через 2 тижні після початку плодоношення. А нещодавно взагалі стало відомо, що не всі огірки підходять для закоток, тому що матимуть неправильний смак.

Кожна досвідчена господиня в записнику має свій особливий і улюблений рецепт приготування маринованих або солоних огірків, з добавками і без них, гострі і не дуже. Однак, перед тим, як приступати до засолювання овочів, слід зрозуміти, які огірки найкраще підходять для консервування, адже це допоможе уникнути проблем із подальшим зберіганням та смаковими якостями консервованого продукту.

Головне правило консервації

Головним правилом для консервації є використання лише свіжих та здорових плодів. Так, дуже важливо, щоб огірок не був перезрілим, жовтим. Якщо на плодах є пліснява, вони м'які - консервувати такі огірки не потрібно.

Не менш важливо ретельно вимити кожен огірок. Будь-яка земля може бути джерелом бактерій.

Якщо огірки були оброблені пестицидами, вони також не підійдуть для заготовок на зиму. Ними можна запросто отруїтися.

Розмір має значення

Ще один важливий нюанс – огірки не повинні бути надто великими. Якщо плід більше 5 см у діаметрі, то розчин для маринування буде важко проникати в серцевину.

Крім того, великі огірки складно помістити у ємність. Вони навряд чи хрустітимуть за підсумком і стануть м'якими.

По довжині, в ідеалі, огірок повинен бути більше 13 див.

Зібрали врожай – одразу консервуйте

Не варто відкладати консервацію. Якщо зібрали врожай – приступайте до заготівлі. Тоді овочі будуть хрусткими. Огірки з холодильника для заходу сонця не годяться.

Ознаки якісних огірків для консервації:

  • пухирчасте (горбисте) покриття з маленькими чорними шипами, що легко видаляються при повному дозріванні;
  • невелика кількість насіння;
  • щільна, хрумка м'якоть без порожніх внутрішніх порожнин;
  • довжина дозрілого плода не перевищує 15 см;
  • шкірка зрілого огірка темно-зеленого, насиченого кольору;
  • при засолюванні такі огірки не втрачають початковий колір.

Читайте також:

Ось чому здуваються та вибухають банки з консервацією: не повторюйте цю помилку

Спробуйте цей перевірений спосіб: як зберігати огірки, щоб вони були свіжими кілька тижнів.

За таку консервацію вам дякуватимуть усю зиму: рецепт салату з кабачків, перцю, помідорів та цибулі з морквою.