Ні для кого не секрет, що після заколоту, організованого засновником ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожиним наприкінці червня 2023 року, цю організацію вислали до Білорусі. Так, за даними телеграм-каналу "Білоруський Гаюн", вранці 23 липня до Білорусі прибула вже 11-та колона ПВК "Вагнер". Журналістам вдалося дізнатися, хто командує найманцями під нас у Лукашенко.

Стало відомо завдяки розслідуванню журналістів проекту All Eyes on Wagner та білоруського видання "Наша Ніва", що командувачем ПВК "Вагнер" у Білорусі є уродженець Чернівецької області України 46-річний Сергій Чубко.

19 липня Євген Пригожин під час перебування у таборі ПВК "Вагнер" під Осиповичами заявив, що "старшим у напрямку Білорусі" стає якийсь Сергій із позивним Піонер. Співробітники проекту All Eyes on Wagner, що моніторить активність найманців, встановив, що повне ім'я Піонера – Сергій Володимирович Чубко.

У свою чергу журналісти видання "Наша Нiва" з'ясували, що Сергій Чубко народився 1977 року в родині військового в українському місті Чернівці. Відомо, що батько вагнерівця воював у Афганістані.

Після розпаду СРСР сім'я Чубко переїхала до Росії, до міста Новоросійська. Закінчивши школу, з 1994 по 2002 роки Сергій Чубко служив за контрактом, у тому числі воював у Чечні. Після того, як він звільнився зі Збройних сил РФ, чоловік влаштувався працювати в приватне охоронне підприємство.

Як зазначають розслідувачі, 2003 року Сергій Чубко, який не мав вищої освіти, несподівано очолив комітет міської адміністрації в Новоросійську, а 2005 року перейшов на посаду заступника голови адміністрації Мишакського сільського округу.

До речі, 2011 року Сергія Чубка хотіли позбавити російського громадянства через те, що він нібито таємно має українське громадянство.

Невідомо, чи воював Чубко в Україні у 2014 році, але у грудні 2014 року він став одним із засновників організації "Козаки" у Новоросійську. Російські козаки добровольцями масово пішли воювати за Росії після проголошення так званої незалежності маріонеткових "ДНР" і "ЛНР".

У 2017 році чоловік, за даними журналістів, вступив до ПВК "Вагнер", у складі якого воював у Сирії та Лівії. Саме у Лівії його призначили керівником штаб-квартири ПВК. Влітку 2021 року Чубко став начальником оперативного відділу приватної військової компанії у Центральноафриканській Республіці.

До речі, існує думка, що Російська Федерація може використовувати "вагнерівців", які перемістилися на територію Білорусі не для фронтального удару на Київ, а як досвідчені диверсійно-розвідувальні групи з метою тримати в напрузі північ України.

Читайте також:

Путін уже не знає, куди ховатися, заарештовано його колишнього спільника, у Москві люди виходять проти влади

Росіяни вже зриваються: у Москві чоловік кинув "коктейль Молотова" до мавзолею Леніна

Вже дійшло до Москви: сім'ям російських військових почали розсилати листи із попередженнями. Фото