На сезон кавунів з нетерпінням чекають і дорослі, і діти. Ще б пак, кавун завжди вважався одним з найпопулярніших літніх ласощів, який відмінно втамовує спрагу і охолоджує не гірше морозива, до того ж містить мало калорій і цілий набір вітамінів. А похід на ринок у пошуку самого стиглого та "дзвінкого" кавуна та поїдання його всією родиною давно стало чудовою українською традицією.

І справді, кавун - це багате джерело вітамінів С і В, він має антиестрогенну дію і допомагає в гідратації, має антиоксидантні, протизапальні та протиракові властивості. А ще кавун допомагає артеріальному тиску, посилює травлення і може допомогти при запорі як природний засіб.

Ось тільки через катастрофу на Каховській ГЕС найближчими роками із Херсона українці кавунів не побачать. Особливо якщо зважити на те, що там ще й багато вибухонебезпечного металу на полях, які треба розмінувати.

Адже ще 2020 року Україна була серед 25 найбільших світових експортерів кавунів, поставивши на зовнішні ринки рекордні 33,9 тис. тонн кавунів.

Виконавчий директор «Економічного дискусійного клубу» Олег Пєндзін в ефірі «Суспільне Спротив» заявив, що відтепер в Україну кавуни імпортують із Туреччини та Болгарії.

Водночас у деяких регіонах України також посадили кавуни, зокрема, на Миколаївщині та Одещині.

«До речі, і центральна Україна спробувала посадити, і на Рівненщині 10 господарств посадили кавуни, на Закарпатті кавуни активно садять. Проблема в тому, що там дещо інший температурний режим, ніж на півдні України, і там замало сонця», — каже економіст.

Однак через недостатню кількість сонця українські аграрії можуть використовувати більше добрив, тому такі кавуни можуть містити багато нітратів.

Пензін зазначив, що цього року змінилися і ціни на ягоду. Він переконаний, що великого здешевлення кавунів чекати не варто.

«Десь до 10 грн більше, ніж ціна минулого року. Хочу наголосити, що ще не сезон. Сезон буде у серпні і тоді і кавуни та дині подешевшають. Зараз різниця у ціні між кавуном та динею 30-40 грн за кілограм. Тижнів за два-три ціни знизяться на 5-7 гривень. На жаль, кавуна херсонського по 10 грн за кілограм ми скоро не побачимо», — пояснив він.

Читайте також:

Вони є в будь-якому супермаркеті: названі продукти, що забирають 15 років вашого життя

Ви весь час робили це неправильно: які продукти справді не потрібно мити

Буде постійно вирячитися: названі продукти, що викликають постійне здуття живота

У жодному разі не вживайте це: 5 продуктів, заборонених при підвищеному тиску