Згідно з дослідженням, кожному третьому громадянинові України щомісяця не вистачає грошей до зарплати, а кожен четвертий витрачає на продукти харчування до 60% свого бюджету. Ще б пак, через втрату роботи та скорочення заробітних плат, особливо на територіях активних бойових дій, з "раптовою бідністю" зіткнулися навіть представники середнього класу. Звичайно ж, за таких умов кожного українця насамперед цікавлять ціни на продукти.

Стало відомо, що поки що всім можна зітхнути з полегшенням - в Україні в червні подешевшала ціла низка популярних продуктів.

Так, наприклад, ціни на гречку знизилися порівняно із травнем на 7,2%. З грудня вартість впала на 30,6% і поступається лише яйцям, ціни на які у червні знизилися на 31,7%.

Здешевлення на 7,2% на місяць є найсуттєвішим зниженням серед 33 видів продуктів харчування, помісячну динаміку цін на які відстежує Держстат України. Про це OBOZREVATEL розповів директор Національного наукового центру Інститут аграрної економіки, академік НААН Юрій Лупенко.

Також у червні відчутно знизилися ціни на рис (-3,4%), олію соняшникову (-2,4%), цибулю ріпчасту (-2,2%), сало (-1,4%), а також макаронні вироби з м'яких сортів пшениці (-1,3%). У межах 1% зменшилися проти травня споживчі ціни на борошно, м'які сири, крупи пшеничні, хліб пшеничний, крупи манні та морожену рибу, поінформував учений.

За словами Лупенка, загалом порівняно з попереднім місяцем споживчі ціни на продукти харчування зросли у червні найменше цього року - на 0,1%. Проте найбільше на картопля (+21,7%), білокачанну капусту (+21,5%), яблука (+20,1%).

Читайте також:

Вони є в будь-якому супермаркеті: названі продукти, що забирають 15 років вашого життя

Ви весь час робили це неправильно: які продукти справді не потрібно мити

Буде постійно вирячитися: названі продукти, що викликають постійне здуття живота

У жодному разі не вживайте це: 5 продуктів, заборонених при підвищеному тиску