До 1 липня 2023 року українці мали отримати повідомлення від податкової про суму податку за "зайві" квадратні метри свого житла. Йдеться податок на об'єкти нерухомості, розмір яких перевищує встановлені нормативи. Юристи рекомендують не зволікати з оплатою.

Так, представниця Асоціації правників "Вертикаль" Марія Левченко звернулася до тих українців, хто має квартиру площею понад 60 кв. м або будинком площею понад 120 кв. м. з інформацією про те, що податок на нерухомість потрібно сплатити незалежно від наявності чи відсутності квитанції.

За словами Марії Левченко, сплатити податки слід протягом 60 днів після отримання відповідної квитанції – вона мала прийти до 1 липня на юридичну адресу.

Проте українці, які не отримали сповіщення, не звільняються від оподаткування.

"Якщо ви не отримали квитанцію, то, щоб уникнути утворення заборгованості, вам слід самостійно звернутися до податкової інспекції", - зазначила правозахисниця.

Податок мають сплачувати всі, хто в Україні володіє:

  • квартирою, загальна площа якої становить понад 60 кв. м,
  • житловим будинком – понад 120 кв. м,
  • різними типами об'єктів житлової нерухомості, тобто і квартирою, і будинком — понад 180 кв. м.

Ще одне правило: якщо площа квартири більша за 300 кв. м, чи площа будинку перевищує 600 кв. м, розмір податку буде збільшено на 25 тисяч гривень.

Про які суми податку на житло йдеться

Наголошено, що податок прив'язаний до мінімального розміру оплати праці за рік, за який потрібно внести оплату. Він становить 1,5% мінімальної зарплати. 2022 року вартість одного зайвого квадратного метра склала 97,5 грн. А 2023-го мінімалка зросла до 6700 грн – і максимальна ставка податку на нерухомість не повинна перевищувати 100,50 грн/кв. м.

Розрахунок суми податків ведеться за такою формулою:

(загальна площа - пільгова площа, на яку не нараховується податок) х ставка податку = сума податку

Наприклад, людина, яка має приватний будинок площею 136 кв. м, має заплатити за 16 кв. м з огляду на те, що неоподатковувана площа будинку становить 120 кв. м. Так, розмір податку буде таким: 16х100,5 грн. = 1608 грн.

При цьому якщо будинок розділений між членами сім'ї, наприклад, між чоловіком та дружиною по 68 квадратів, податок платити не потрібно.

За невчасну сплату податку на нерухомість передбачено штраф. За словами юристів MORIS, при затримці сплати податку до 30 календарних днів розмір штрафу становить 5% суми боргу, при затримці понад 30 календарних днів — 10%.

Зміни у формі декларації

Цього року запроваджено нову форму декларації з податку на нерухомість. Вона доповнена інформацією про:

  • місцезнаходження об'єктів оподаткування;
  • користування податковою пільгою у звітному періоді;
  • деталізації нарахованих до збільшення сум податкового зобов'язання згідно з п. 50.4 ст. 50 таки Податкового кодексу України.

Ознайомитись з новою формою декларації можна тут . Для заповнення документа слід звернутись до податкової за місцем своєї реєстрації. Там допоможуть заповнити бланки та можуть додатково проконсультувати.

До речі, у період військового стану власники зруйнованих будинків, нерухомості на окупованих територіях та житла, де йдуть бойові дії, звільнено від сплати податку.

Читайте також:

Готуйте 30 тисяч гривень: як покарають тих, хто відмовиться надати податковій свої дані

Скоро багато що зміниться: українцям перепишуть податки. До чого готуватися

Податок на дачі та городи в селі: кого потішили і хто не платитиме