Частина українців може претендувати на додаткові 2,1–11 тис. грн до пенсії. Наприклад, така виплата призначається громадянам у разі повної чи часткової втрати працездатності.

Також на виплати можуть претендувати особи з інвалідністю. У Мінсоцполітики пояснили, що виплата не залежить від часу, коли настала інвалідність. Однак для призначення виплати необхідно мати передбачений законодавством страховий стаж. Залежно від віку його тривалість повинна становити не менше 1-15 років.

Отже, особа з інвалідністю ІІ групи може отримати 90% пенсії за віком. Водночас, за словами голови правління Пенсійного фонду Євгена Капінуса, мінімальна сума має становити:

  • 2 100 гривень – для тих, хто не працює;
  • 2093 гривні – для тих, хто має роботу.

Хто з осіб із різною категорією інвалідності може отримати мінімальну пенсію:

  • для осіб з інвалідністю внаслідок війни – 10 988,25 грн (525% прожиткового мінімуму (ПМ) для осіб, які втратили працездатність. Його розмір – 2 093 грн);
  • для осіб з інвалідністю, що настала внаслідок каліцтва або захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, – 5472 гривні;
  • для осіб з інвалідністю – учасників ліквідації катастрофи – 10 738,62 грн. (80% середньої зарплати, що враховується для розрахунку пенсії).

Читайте також:

Пільги скасували, а штрафи повернули: будьте готові до сюрпризів

Підвищення пенсій: кому і скільки доплатять у липні

Скільки доведеться платити за воду за новими тарифами: таблиця цін містами. Перевірте свій