Згідно статистики, за три місяці 2023 року 571 дитина була травмована в ДТП та 26 загинуло. При цьому велика частина порушень дітьми правил дорожнього руху пов’язана з переходом чи переїздом автомобільних доріг, у тому числі з використанням самокатів, велосипедів чи гіроскутерів. Зважаючи на такі невтішні дані можна зробити висновок, що батьки не завжди відповідально ставляться до безпеки дітей на дорозі та не вчать їх правил ПДР.

Так, зважаючи на значну кількість ДТП за участю дітей або в їх присутності, депутати Верховної Ради запропонували посилити покарання українцям за всі порушення правил дорожнього руху.

Зокрема Верховна Рада України зареєструвала законопроект №9289, який пропонує посилити покарання за порушення правил дорожнього руху за участю дітей. При цьому ця ініціатива виходить за рамки порушень, пов’язаних з автомобілями, і охоплює такі, як перехід на пішохідному переході або необережна їзда на велосипеді.

Отож, документ передбачає, що за порушення правил дорожнього руху, вчинені дітьми віком до 16 років, батьки або інші особи, які їх утримують, будуть зобов'язані сплатити штраф у розмірі від 850 до 1700 гривень. Крім того, порушники можуть бути зобов'язані виконати від 20 до 40 годин громадських робіт.

Автори законопроекту наголошують, що статистика свідчить про невтішну тенденцію: найчастіше жертвами дорожньо-транспортних пригод стають діти віком від 5 до 14 років, а також молодь віком від 15 років. Крім того, важливо визнати, що на поведінку дітей значною мірою впливають їхні батьки, родичі та люди, які їх оточують. По суті, дії батьків можуть ненавмисно слугувати прикладом для неповнолітніх.

Читайте також:

Такого ніжного м'яса ви ще не куштували: кляр для відбивних, зроблений на газуванні

Путін цього не переживе: Туреччина завдала чергового удару по Кремлю. Що сталося і чому росіяни в істериці

Просто до сліз: зірка "Кріпосної" показала, як зустрілася з чоловіком на фронті