Часник - одна з тих рослин, яка не дуже потребує постійного догляду. Ось тільки досвідчені городники знають, що часник, як і цибуля, потрібно вчасно викопати, оскільки це впливає на його зберігання.

Так, по-перше, слід враховувати, що часник ділиться на:

Ярий - це літній часник (деякі називають осіннім). Він не стрілюється. Сигналом до початку збирання вважають пожовкле і полегшене листя.

Про зрілість ярого часнику підкаже сама рослина. Воно зупиняється в рості, листя і стрілки вилягають на землю, сохне коренева шийка.

Часник, посаджений навесні, ярий викопують у другій половині серпня – середині вересня.

Озимий – зимовий часник. Буває стрілець і нестрілець. Приблизний термін збирання озимого часнику - кінець липня.

Визначити термін дозрівання озимого часнику можна за такими ознаками:

  • розтріскується шкірка суцвіть;
  • пожовтіло нижнє листя;
  • лусочки цибулин стали тонкими та сухими.

Крім того, досвідчені дачники радять на грядках із цією культурою залишити хоча б 1-2 стрілки. Як тільки насіннєва коробка дозріє (вона лопається і висипається насіння), можна приступати до викопування врожаю.

Також можна подивитися і на коріння часнику. Якщо вони світло-сірого кольору і засихають, а лусочки фіолетового або білого кольору – настав час копати врожай.

Як правильно викопувати часник

  1. За 10 днів до збирання від цибулин потрібно частково відгрібати землю.
  2. За 7-10 днів до збирання врожаю потрібно припинити полив.
  3. Прибирання часнику необхідно проводити в суху та сонячну погоду.
  4. Копати часник потрібно або вранці, або ввечері. Якщо робити це вдень, сонце може пересушити врожай.
  5. Головки необхідно підкопувати вилами або лопатою разом із стеблами та листям.
  6. При цьому важливо акуратно очищати їх від землі і укладати тонким шаром на просушування на спекотне сонце.
  7. Потім ще на тиждень часник потрібно залишити в приміщенні, що провітрюється.
  8. Для просушування часник можна зв'язати в пучки та підв'язати на сонці.
  9. Після просушки коріння потрібно обрізати (залишаючи близько 3 мм) та стебла (залишаючи до 10 см). Перед закладкою на зберігання сортуємо головки за розміром.

важливо!

Перезрілий і пошкоджений часник залишати на зберігання не можна, довго він не пролежить.

Читайте також:

Коротенька червона сукня: Надя Дорофєєва похвалилася фігурою під час прогулянки

Дуже непогана сума: хто з українських студентів зможе отримати 10 тисяч євро

Не повторюйте цю помилку: ось чому помідори можуть вирости товстошкірими та кислими