Досвідчені садівники знають, що правильне сусідство винограду та інших рослин може збільшити весь урожай та змусити сад цвісти та радувати око.

Так, якщо усвідомлено підійти до питання "сусідства" з виноградом, можна отримати економію корисної площі, а також поліпшити продуктивність лози. А ось конкуренція в харчуванні, світло- та водопоглинанні між різними культурами чи сортами призведе до порушення процесів життєдіяльності, зниження врожайності та хвороб. Розберемо докладно, що можна, а що не можна садити поряд із виноградом.

Отже, виноград відмінно себе почуватиме поряд із квітами. Наприклад, з айстрами, флоксами, які додадуть барвисті колірні акценти та оживлять виноградник.

Дуже добре уживаються поруч із виноградом та троянди. Вся справа в тому, що у цих рослин загальні захворювання, причому на троянді ознаки хвороби проявляються раніше. Завдяки такому сусідству ви зможете заздалегідь визначити, що виноград скоро занедужає і вчасно обробити його.

Крім того, дуже дружньо до винограду (і він до них) належать деякі ягідні культури. Якщо посадити поруч із ним суницю садову, то ягоди винограду набудуть специфічного смаку, стануть більшими і солодшими.

Для гарного зростання винограду потрібний азот. Допоможе йому горох. Також перевагу можна віддати сої або іншим бобовим.

Відмінне сусідство вийде із ароматними травами. Тому сміливо дачники висаджують кріп. Приживуться поруч шпинат та щавель.

Невеликі овочеві грядки теж можна не боятися розташовувати поряд. Але не всі культури слід висаджувати поряд із виноградом. Краще звернути увагу на редис, буряк, огірки та цвітну капусту.

Також біля виноградної лози можна вирощувати часник та цибулю. Їхній запах відлякує шкідників рослини. Дачники помічають, що таке сусідство робить ягоди винограду солодшим.

А ще на повноцінне формування врожаю винограду добре впливає близькість злакових культур, наприклад, пшениці або жита.

До речі, при виборі сусідства для винограду слід враховувати:

  • висоту лози та потужність росту, щоб високі рослини не затіняли низькорослі;
  • покривний на зиму сорт чи ні;
  • приналежність до їдальні або технічного різновиду;
  • вимоги до складу та родючості ґрунту;
  • умови вирощування (періодичність поливів, захисні заходи від шкідників та хвороб);
  • терміни цвітіння та дозрівання;
  • інші особливості розвитку лози та плодоношення.

Читайте також:

Троянди будуть швидко обсипатися: що в жодному разі не можна садити з "королевої саду"

Підливайте цю кашу під гладіолуси: виростуть до пояса і будуть шикарно цвісти

Полуниця виросте солодкою і запашною: простий секрет, про який багато хто не знав