Товстошкірі помідори ніхто не любить. Вони псують смак салатів, закусок, супів, тому доводиться обробляти плоди, щоб видалити шкірку. При цьому не всі дачники усвідомлюють, що винні самі в тому, що виростили такий урожай.

Зазвичай є три причини, через які помідори можуть стати жорсткими:

  • товстошкірі сорти помідорів;
  • спекотна сонячна погода;
  • недостатній полив.

Отже, досвідчені городники наголошують на важливості вибору сорту помідора. Виявляється, сорт часто відіграє важливу роль у визначенні того, чи буде у отриманих помідорів товста або тонка шкірка. Саме тому важливо детально вивчати інформацію, яку виробник розміщує на упаковці із насінням.

В основному цей недолік виявляється у сортів південних - шкірка в них не просто щільна, але ще жорстка.

Так, наприклад, помідори "Рома" та помідори "Слива" мають товсту шкірку частково тому, що вони були навмисно виведені такими. Їх часто використовують для консервування та сушіння. Товста або жорстка шкірка томатів допомагає у цих процесах.

Але іноді змінюються навіть тонкошкірі види, причому не на краще.

Встановлено, що основним фактором, що сприяє утворенню товстошкірих помідорів, є тривала дія високих температур. І справді, коли температура повітря постійно перевищує 27 градусів, у помідорів може утворитися товста шкірка як захисний механізм від можливих сонячних опіків. Ось і виходить, що коли плоди томатів боротимуться за живучість та збереження вологи, то зовнішня оболонка плоду грубіє і стає товщою.

Щоб пом'якшити цю проблему, важливо забезпечити достатню тінь або вжити заходів щодо охолодження середовища вирощування.

Якщо ж помідори ростуть у парнику, то дуже важливо провітрювати його у спекотні дні.

Крім того, важливо підтримувати вологість ґрунту. Нерегулярні поливи можуть призвести до утворення товстошкірих помідорів. Особливо важливо уникати поливу рослин у спекотний післяполуденний годинник, коли інтенсивність сонячного світла досягає свого піку. Поливайте в холодну пору доби, щоб рослини могли ефективно поглинати вологу і уникати надмірного стресу, який може призвести до небажаного потовщення шкірки.

Якщо вже видався врожай помідорів із товстою шкіркою, то найкраще пустити такі плоди на закочення. При маринуванні шкірка не лусне, а ось у салатах вона заважатиме.

Читайте також:

Такі раніше продавали бабульки: рецепт пишних біляшів з м'ясом та морквою.

У вас будуть просити рецепт цієї закуски: робимо "перлинну" мариновану цибулю

Чоловіки закохуються в цю страву: рецепт ситних курячих котлет з квасолею та кукурудзою