В Україні продовжується процес мобілізації, проте існують певні групи громадян, які не підлягають примусовій мобілізації. Це правило описано у статті 23 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу". Ознайомтеся з переліком категорій українців, яких точно не мобілізуватимуть.

Про це пише «rbc»

Під час воєнного стану в Україні лише військовозобов'язані, які погодилися та мешкають за місцем реєстрації, можуть бути мобілізовані на військову службу. При цьому такі категорії громадян не підлягають примусовій мобілізації:

  • Особи, визнані інвалідами відповідно до встановленого порядку.
  • Жінки та чоловіки, у яких є троє і більше дітей молодше 18 років, які перебувають на їхньому утриманні.
  • Жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.
  • Жінки та чоловіки, які є опікунами, піклувальниками, прийомними батьками або батьками-вихователями дітей з інвалідністю віком до 18 років.
  • Жінки та чоловіки, які є опікунами, піклувальниками, прийомними батьками або батьками-вихователями дітей, які страждають від тяжких захворювань (таких як тяжкі ураження нервової системи, вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні та онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі 4 ступеня), а також дітей, які потребують трансплантації органів або паліативної допомоги. Необхідно надати документ, виданий лікарсько-консультативною комісією.
  • Жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває доросла дитина, визнана інвалідом І або ІІ групи.
  • Усиновлювачі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки або батьки-вихователі дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, віком до 18 років.
  • Особи, які займаються постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною або батьками, які потребують постійного догляду відповідно до висновку медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії медичного закладу.
  • Мають дружину (дружину) з-поміж осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків або батьків подружжя (дружина) з числа осіб з інвалідністю I або II групи.
  • Опікуни особи з інвалідністю, визнаною судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю І групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю ІІ групи або за особою, за висновком МСЕК або лікарсько-консультативної комісії, потребують постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Читайте також:

Як врятувати троянди в спеку і не дати їм засохнути: ось що потрібно зробити з кущами

Насолода гарантована: рецепт вареників з тертою молодою картоплею, салом та цибулею

Їх довго ховали в лісі: знайдено занедбану схованку з легендарними автомобілями