Ніхто не заперечуватиме, що улюбленим фруктовим деревом скрізь, де клімат підходить для її вирощування, є яблуня. Ранні, середні, пізні, солодкі, кислі, з розлогою кроною та колоноподібні, яблуні займають перше місце серед плодових культур. Ось тільки часто буває так, що яблука опадають за 2-3 тижні до дозрівання без ознак шкідників та хвороб. Їсти їх не можна, тільки викинути. Причин, як виявилося, такого явища не так уже й багато.

Так, яблука улюблені у кожній сім'ї та необхідні протягом тривалого періоду. При цьому вони невибагливі у догляді.

Яблуням достатній помірний полив та клімат, без великої кількості яскравих сонячних днів. Вони невибагливі у догляді. В окультуреному вигляді плодоношення починають на 4-й – 10-й рік та формують урожаї до 40-50 річного віку.

Досвідчені садівники говорять, що попередити обсипання недозрілих яблук з дерева досить просто, потрібно лише на ділянку залучати корисних комах. Для цього достатньо висадити неподалік дерева садові або польові квіти. Поряд з яблунею відмінно ростуть чорнобривці, маргаритки та дзвіночки.

При цьому є рослини, які категорично не можна садити поряд із яблунею.

Так, наприклад, черешня за рахунок могутньої системи коренів завжди пригнічуватиме яблуню і швидко виснажить ґрунт, так що про великий урожай яблук можна буде забути.

Персик також здатний викликати поступове згасання яблуні, оскільки його коріння швидко захоплює кореневу систему яблуні.

Відмовитись слід і від посадки черемхи, на якій може бути склянка, яка з радістю атакує яблуню.

Калина позбавить найближчих рослин води, також може активно розростатися.

Агрус і чорна смородина – це ті чагарники, які краще теж розташувати подалі від яблуні.

Окреме місце треба виділити хвойним, які активно закисляють ґрунт.

Не варто влаштовувати по сусідству з яблунею та картопляні ряди. Картопля швидко збіднює ґрунт і нічого не залишить яблуні. З тих же міркувань не треба висаджувати поблизу моркву та капусту.

Які культури стануть ідеальними сусідами для яблуні

Насамперед, найкраща подруга яблуні — груша, тому вони чудово почуваються на одній ділянці. Також чудовий варіант - яблуня іншого сорту, яка забезпечить своїй родичі хороше перехресне запилення та позитивно вплине на смак плодів. Крім того, непоганою сусідкою може бути і айва.

Що стосується чагарників, то найкращим варіантом буде малина. Аґрус безпечний для яблуні, але страждатиме від нестачі світла. Також яблуня непогано вживається з виноградом.

Серед овочів добрими сусідами будуть помідори, кріп, цибуля та часник.

Читайте також:

Яблуня буде ломитися від плодів: посадіть ці прості рослини поряд із деревом. Ви здивуєтеся врожаю

Досить і на сік, і на повидло: спробуйте підгодувати цим засобом яблуню. Результат вас здивує