Ще недавно листя салату використовувалися виключно для прикраси справжніх ситних салатів, заправлених калорійним майонезом. Тепер ця культура швидкими темпами набирає популярності як у світі, так і в Україні, адже багато хто усвідомив, що свіжі, охолоджені, хрумкі салати – це справжнє гастрономічне задоволення. Саме тому практично на кожній дачній ділянці знайшлося місце для салату.

Салат зовсім невибагливий і росте практично в будь-якому ґрунті. Але буває, що салат зростає гірким.

Виявляється, запобігти проблемі можна, якщо заздалегідь обміркувати місце посадки. Досвідчені городники говорять, що краще висаджувати розсаду в півтіні, оскільки якщо розташувати цю рослину на сонячних місцях, то велика ймовірність появи гіркоти в листі.

Також важливим є полив. Якщо погода спекотна, суха, процедуру можна проводити щодня. Якщо зберігаються похмурі дні, можна поливати салат через день.

Третій момент – це збирання врожаю. Потрібно зробити це вчасно, а якщо затриматися, то листя може почати гірчити. Збирати зелень краще вранці.

Дачники також радять відповідально підійти до вибору сорту.

Треба враховувати, що деякі мають гіркоту завжди, це їхня особливість. Так, найменш гіркими вважаються ті сорти, сік яких зелений (вони отримані на основі сортів Азарт, Айсберг, Грейт Лейкс ...). А найсильніше гірчать ті, чий сік білий і непрозорий, схожий на молочко кульбаби.

Важливо!

  • При вирощуванні гірких різновидів салату (наприклад, ендів, ескаріол, ромен) за кілька тижнів до вживання їх відбілюють. Для цього потрібно просто накрити рослину непрозорим цебром або щільною тканиною. Гіркота йде, а розетка стає смачною та хрумкою.

До речі, якщо вийшло, що салат справді гірчить, тобто дуже простий, але ефективний спосіб усунути непотрібну гіркоту.

Так, занадто гірке салатне листя рекомендується попередньо замочити в холодній воді з парою крапель оцту.

Читайте також:

Ось чому редиска на городі росте гіркою: не повторюйте цю помилку

Сусіди заглядатимуть через паркан: 5 секретів пишних півоній

Спробуйте цю підгодівлю для помідорів: урожай збиратимете цілими відрами