Стрес, що сидить малорухливий спосіб життя, низький рівень фізичної активності, а також проблемами з екологією - все це провокує серцеві захворювання. Не дивно, що за статистикою хвороб серця припадає 58% з неінфекційних причин смерті. Якщо ж патологію вчасно діагностувати та лікувати, то людина без проблем доживе до старості. Але для цього потрібно вміти розпізнавати перші симптоми хвороби.

Багато хто думає, що якщо серце не болить, значить воно здорове. Проте є деякі приховані чинники, які свідчать, що з серцем є проблеми.

Отже, починаючи з певного віку, слід відвідувати кардіолога 1-2 рази на рік.

Підвищена стомлюваність

Через серцеву недостатність у м'язи може надходити менша кількість кисню, і впоратися навіть із невеликими навантаженнями стає складно. Але це не означає, що треба забути про фізичну активність. Це говорить про те, що настав час порадитися з лікарем.

Задишка

Якщо під час фізичних вправ або руху ви відчуваєте нестачу повітря, це може означати, що серце не так старанно переганяє кров. Це може призвести до кисневого голодування. У цьому випадку допоможуть лише лікарські препарати та дихальна гімнастика.

Набряки

Це найчастіший симптом початку проблем із серцем. Боротися з набряками слід за допомогою сечогінних трав чи інших подібних препаратів, а ліки, призначені лікарем.

аритмія

Порушення серцевого ритму – найочевидніший фактор того, що серце не справляється із навантаженням. Якщо аритмію не лікувати, вона може спровокувати погіршення кровопостачання головного мозку, запаморочення та навіть втрату свідомості.

І ще, щоб вчасно виявити захворювання серця, слідує:

  • Щорічно, починаючи з 20 років, вимірювати артеріальний тиск;
  • раз на чотири роки робити ліпідограму;
  • починаючи із сорока років регулярно тримати під контролем рівень цукру;
  • у разі виникнення хвилюючих відчуттів негайно прийти прийом до кардіологу.

Читайте також:

Не вийшов із бою: обірвалося життя онука відомого українського художника

Не стало зірки культового фільму "Міцний горішок"

Не вийшов із наркозу: під час операції не стало відомого актора. Був зовсім молодий