Власна квартира – мрія кожного, хто її не має. При цьому брати кредит на придбання власної квартири раніше мало хто вирішувався. Ще б пак, такі люди були явно екстремалами, адже змушені були постійно боятися, наскільки завтра підскочить долар і чи не виженуть їх з роботи. Все покликана змінити державна програма еОселя.

Так стало відомо, що з 1 серпня 2023 року участь у програмі єОселя зможуть взяти всі українці, які не володіють власним житлом. Кредити за пільговою річною ставкою 7% у гривні оформлятимуться через Дію.

Про це йдеться у повідомленні Мінекономіки.

Отже, за новими правилами подати заявку на участь у програмі зможуть:

  • ветерани війни та члени їх сімей; учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, сім'ї загиблих (померлих) ветеранів війни, а також сім'ї загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України;

  • інші громадяни України, які не мають власної житлової нерухомості або у власності яких менше 52,5 кв. метра для сім'ї з однієї особи (одинакове обличчя) та додатково 21 кв. метр — кожного наступного члена сім'ї, крім житла на тимчасово окупованих територіях.

При цьому в уряді зазначили, що військові, правоохоронці, вчителі, медики та вчені залишаються у програмі

Перший внесок становитиме від 20%, а термін кредитування – до 20 років. .

"Внесли зміни, завдяки яким участь у програмі єОселя зможуть взяти всі українці, які не мають власного житла... Вона (програма. – Ред.) вже надала можливість військовим, правоохоронцям, вчителям, медикам та вченим отримати іпотеку під 3%. Зараз таких пільгових іпотечних кредитів видано на суму понад 2,3 млрд грн", – заявив глава Кабінету міністрів Денис Шмигаль на засіданні уряду 4 липня.

Умови програми єОселя

Кредити за програмою надають державні та комерційні банки-партнери, у т.ч. Ощадбанк, ПриватБанк, Глобус Банк, Укргазбанк, Sky Bank. Після розширення програми взяти участь у ній зможуть громадяни України віком від 18 і не старше 70 років, які на дату оформлення кредиту :

  • є платоспроможними;
  • не мають власного житла зовсім чи воно розташоване в районі бойових дій/на тимчасово окупованій території;
  • не фігурують у списках санкцій;
  • не беруть участь в інших чинних державних програмах із забезпечення житлом.

Вимоги до нового житла також чітко встановлені. Це має бути квартира в багатоквартирному житловому будинку (крім державної або комунальної форм власності) не старше 3 років або майнові права на квартиру, що будується. Крім того:

  • воно має розташовуватися на території України – за винятком тимчасово окупованої території та районів бойових дій
  • площа – 52,5 кв. м на 1 особу + 21 кв. м на кожного "додаткового" члена сім'ї (подружжя/неповнолітні діти, що проживають із заявником);
  • житло в обласних центрах має бути новим або здано в експлуатацію не більше 10 років тому.

Особлива увага приділяється вартості житла . Вона не повинна перевищувати середню вартість будівництва житла по регіонах України та помножену на:

  • 2,5 – для Києва, Дніпра, Львова, Одеси та Харкова;
  • 2 – для обласних центрів; населених пунктів, що розташовані на відстані до 15 км від обласних центрів; міст із населенням понад 300 тис. осіб;
  • 1,75 – для міст із населенням від 100 до 300 тис. осіб;
  • 1 – для інших населених пунктів.

"Якщо вартість 1 квадратного метра або площа житла перевищує певні умови програми, різниця покривається за рахунок первісного внеску", – наголошується на сайті проекту.

Як отримати житло

Учасники програми можуть подати заявку через Дію . Після чого потрібно отримати та вибрати пропозицію від банків, а далі пройти перевірку даних та документів у обраному банку. Після цього необхідно вибрати житло та надати банку необхідні для отримання кредиту документи, а у фіналі укласти договори з банком та договір купівлі-продажу.

"Нерухомість оформляється у вашу власність. Кредитні кошти перераховуються банком на рахунок продавця нерухомості", - розповіли у єОселі.

Виплачувати кредит можна одним із двох способів. Зокрема:

  • однаковими сумами щомісяця – передусім погашаючи відсотки, а потім виплачувати тіло кредиту;
  • "за класикою", коли сума щомісячного платежу поступово зменшується – місячний платіж складається з платежу тіла кредиту, який не змінюється протягом усього часу, та відсотків щороку зменшуються на залишок заборгованості.

Читайте також:

Перевірки та штрафи: українців попередили про податки за новою схемою. Готуємось до літа

Податки на квартиру: українців попередили про важливу дату. Що потрібно знати

Готуйте гроші: кому доведеться платити податок на будинок у селі чи дачний будиночок