Лідер Китаю Сі Цзіньпін висловив особисту пересторогу президенту РФ Путіну від можливого використання ядерної зброї в Україні.

Про це повідомляється на порталі «glavred»

За інформацією, отриманою виданням Financial Times від своїх джерел, Сі Цзіньпін зробив цю заяву під час свого візиту до Москви у березні. З того часу, як зазначають співрозмовники, китайські чиновники пишаються своєю роллю в переконанні Путіна відмовитися від завуальованих загроз застосування ядерної зброї проти України.

Видання зазначає, що Китай послідовно виступає проти використання ядерної зброї в Україні у своїх публічних заявах. Однак багато союзників України сумніваються в намірах Пекіна, враховуючи "безмежне" партнерство між Сі Цзіньпіном та Путіним, а також схожість їхніх "мирних планів", які значною мірою повторюють російські позиції.

Одночасно попередження Сі Цзіньпіна для Путіна дають надію, що Китай підтримує свої публічні заяви та риторикою за зачиненими дверима.

Високопосадовець з адміністрації США заявив, що "китайці беруть на себе відповідальність за передачу повідомлень Росії на всіх рівнях".

Колишній чиновник КНР, підтверджуючи інформацію видання FT, повідомив, що Сі Цзіньпін особисто передав Путіну прохання не використовувати ядерну зброю, зазначивши, що позицію Китаю проти такого застосування було включено до його офіційного документа про мир в Україні.

Західні чиновники, відповідальні за безпекові питання, розповіли виданню, що Путін залишився розчарованим, оскільки візит Сі Цзіньпіна не приніс істотних політичних вигод Росії.

"Якби Росія застосувала ядерну зброю в Україні, це було б дуже неприємно для Китаю", - заявив один із чиновників.

За словами радника, російський ядерний удар по Україні або одній з її європейських союзниць може створити негативне ставлення континенту до Китаю, тоді як постійний тиск з боку Пекіна, спрямований на запобігання таким діям, може сприяти покращенню відносин із континентом.

Співрозмовники, близькі до Кремля, стверджують, що російський лідер самостійно дійшов висновку, що тактичне застосування ядерної зброї не дасть Росії переваги після аналізу можливих сценаріїв, які можуть виникнути внаслідок таких дій.

Читайте також:

Перевірте свій багажник: українським автомобілістам почали виписувати несподівані штрафи

Останні дні провів у будинку для людей похилого віку: не стало легенди футболу