Якщо вірити доповіді британської компанії BP про запаси енергетичних ресурсів на планеті, то основні родовища природного газу у світі знаходяться на Близькому Сході – 75600000000000 кубометрів і в країнах СНД, особливо в Росії та Туркменістані – 64200000000000 кубометрів. З огляду на такі запаси Росія могла б непогано заробляти, ось тільки через санкції частка російського газу на європейському ринку обвалилася з довоєнних 40–45 до 10%. І в цій ситуації ще питання, хто через війну в Україні постраждав більше: Євросоюз чи "Газпром"?

І справді, зараз у Росії спостерігається рекордне за всю історію падіння обсягів видобутку природного газу.

Про це повідомляє видання The Moscow Times .

"Невдала спроба заморозити Європу, щоб досягти поступок по Україні, обернулася для російської газової промисловості обвалом, якого вона не бачила за півстоліття своєї сучасної історії", - зазначають журналісти.

До речі, порівнянне за темпами падіння Росстат фіксував лише одного разу в російській історії, коли на тлі всесвітньої економічної кризи у 2009 році видобуток упав на 20%. Але тоді обсяги видобутку дуже швидко прийшли в норму.

Більше того, на думку політолога Володимира Фесенка, озвученого сьогодні, 4 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ , далі в Росії можуть бути ще більші проблеми, можливо, вже й не лише з газом, можуть бути проблеми з нафтою.

"Тому що поки Росія обходить санкції завдяки тому, що є великі покупці російської нафти — Китай, Індія. Росія використовує так званий сірий танкерний флот. І я думаю, що саме цим флотом будуть зараз активні дії. Проблеми виникнуть для Росії на інших напрямах. По газу Росія сама себе покарала. За що боролися, на те й напоролися", - сказав він.

Читайте також:

Повалення Путіна та протести: Гіркін розповів про розвал Росії та безпорадність Кремля

Путін уже готується виводити частину військ із українських земель: що відомо

Путін замітає сліди: почалися розправи у Генштабі. Буде урочистий похорон