Всі пенсіонери україни на початку 2023 року були засмучені тим, що у бюджет на 2023 рік не було закладено додаткові кошти для підвищення пенсій. Разом з тим Кабмін спланував перерахунок пенсій практично всім категоріям пенсіонерів та провів індексацію у кілька етапів. 1 липня 2023 року - заключний, третій.

І справді, незважаючи на першочерговість витрат на оборону, Україна не відмовилась від підвищень пенсій у 2023 році. Так, десять з половиною мільйонів українців з березня 2023 року вже отримують підвищені пенсії.

З 1 квітня ПФУ провів перерахунок пенсій для пенсіонерів, які працюють, з урахуванням збільшеного страхового стажу.

А от підвищення пенсій у липні буде проіндексовано для майже 300 тисяч представників наступних професій:

  • державних службовців;
  • науковців;
  • працівників органів місцевого самоврядування.

Пенсії цим категоріям пенсіонерів мають підвищити на 19,7%, або коефіцієнт 1,197. Йдеться про підвищення лише основного розміру пенсії без надбавок. Загальний розмір підвищення не може бути меншим, ніж 100 гривень. А максимальна сума доплати не може перевищувати 1500 гривень.

Ця індексація відбудеться на вимогу Законів України “Про державну службу”, “Про службу в органах місцевого самоврядування”, “Про статус народного депутата України”, “Про наукову і науково-технічну діяльність”.

Разом з тим, пенсіонерам, які отримують пенсії розміром від 20 930 гривень або вище, пенсії не підвищуватимуться. Тобто індексація відбувається у межах максимального розміру пенсії, який сьогодні дорівнює десяти прожитковим мінімумам (2093 гривні х 10).

Читайте також:

Хто може вийти на пенсію 10 років раніше: опубліковано список категорій

У серпні очікується серйозна доплата до пенсій. Хто отримає і скільки

Почалися серйозні перевірки пенсіонерів: хтось може залишитися без виплат. перелік