Ні для кого не секрет, що успішність дачного сезону багато українців досі вимірюють урожаєм картоплі. Проте останніми роками врожай часто розчаровує. Ще б пак, дрібні бульби і "порожні" кущі стали майже нормою. Виявляється, причина лежить на поверхні.

Отже, щоб отримати добрий урожай картоплі у вигляді численних крубних бульб, необхідно виконувати низку певних заходів щодо догляду за картоплею. Одним з таких заходів є підгортання.

Основні переваги підгортання картоплі:

  • в процесі підгортання відбувається одночасне розпушування, що покращує аерацію ґрунту;
  • картопля швидше росте;
  • паралельно відбувається знищення бур'янів;
  • підвищується рівень вологи в ґрунті, коренеплоди одержують захист від висихання;
  • активно стимулюється зростання столонів, у яких відбувається утворення бульб;
  • забезпечується компактне зростання картопляних кущів. Рослини не затуляють на грядках один одного, і одержують рівномірне освітлення.

При цьому перше підгортання картоплі слід проводити відразу ж після появи першого листя. У цей час кущі повинні досягти висоти всього 7-10 см. Воно проводиться, щоб захистити кущі картоплі від можливих заморозків та сприяти розвитку кореневої системи.

Друге підгортання бажано провести через два тижні після першого.

Третє підгортання через місяць після другого. Якщо часу залишилося дуже мало, можна пропустити друге підгортання.

До речі, підгортати картоплю необхідно дуже акуратно. Так, під час підгортання потрібно з обережністю нагрібати ґрунт до картопляних кущів, не зачіпаючи кореневу систему та коренеплоди рослини, тому це краще не робити звичайною сапою.

Читайте також:

Ось чому картопля виростає дрібною: більше ніколи не підгодовуйте її цим поширеним засобом

Через цю помилку ви втратите врожай картоплі: не повторюйте цього

Картопля буде рости дрібною, ви гробите врожай: ніколи не повторюйте цих 5 помилок на городі 203