Вже ні для кого не є секретом, що з 1 червня 2023 року в Україні діє нова ціна на електроенергію для побутових споживачів. Так, актуальний тариф становить 2,64 грн/кВт-год замість 1,44 грн/кВт-год, тож середня сума у ​​платіжці зросте приблизно на 250 грн. Не дивно, що постало питання про економію.

Українці можуть вдвічі скоротити суми у платіжках за електроенергію. Для цього необхідно встановити двозонний лічильник та використовувати правила енергоефективності.

Як говориться на сайті Держагентства з питань енергоефективності, значної економії можна досягти правильно вибираючи техніку. Наприклад, холодильник класу А споживатиме на 30-50% менше електроенергії, ніж пристрій такого ж обсягу класу.

Почати можна із заміни всіх ламп на енергоефективні. Датчики руху – можливість заощаджувати електроенергію, коли вона не потрібна. У багатоквартирних будинках їх слід встановити у коридорах, під'їзді, на сходах та інших місцях спільного користування. У приватному будинку – біля дверей та у дворі.

Режим очікування для комп'ютера є доречним , якщо залишати його на кілька хвилин, а не на всю ніч. Слід вимикати пристрої, якими ніхто не користується. А ще краще – вимикати взагалі штекер із розетки. Це не лише дозволить заощадити електроенергію, а й убереже пристрої від впливу можливих перепадів електроенергії. Можна також встановити автоматичні вимикачі.

"Прості побутові речі часто зберігають значну кількість газу та електроенергії. Наприклад, холодильник повинен розташовуватися подалі від плити, нагрівача, колонки або бойлера, батареї та прямих сонячних променів, а сучасні пристрої для приготування їжі, наприклад мультиварки, дозволяють готувати 2-3 страви одночасно , що зберігає як газ, так і електроенергію", – йдеться у повідомленні Держагентства.

А щоб удвічі скоротити сам тариф, потрібно встановити двозонний лічильник (ціна становить близько 2-3 тис. грн) та підключити його. Для цього необхідно звернутися до свого постачальника струму. Найчастіше великі компанії пропонують свої послуги – вже готові енергоефективні набори.

Двохзонний лічильник дозволяє в період з 23 вечора до 7 ранку платити за світло за тарифом 1,32 грн за 1 кВт*год, а вдень – за звичайним тарифом. При цьому важливо використовувати енерговитратні прилади у нічний період.

Читайте також:

Закинула ногу на ногу: Алла Пугачова показала пікантну позу та похвалилася молодшою ​​зовнішністю

Її важко дізнатися: дружина депутата Тищенка набрала 17 зайвих кілограмів. Фото

Медики намагаються врятувати Петросяна: у нього не витримало серця. Що відомо