Погане сусідство для троянд – це не лише конкуренція за харчування та вологу. Культури, які небажано висаджувати поряд, можуть затінювати троянди, пригнічувати їх зростання чи мати спільних шкідників чи хвороби. Крім того, можуть суттєво відрізнятися і вимоги рослин до ґрунту чи освітлення.

Не рекомендується висаджувати троянди разом із наступними культурами:

  • Рододендрон. Чагарник вимогливий до ґрунту: він неодмінно має бути кислим, інакше рослина зупиняється в рості. Розі, навпаки, потрібен нейтральний ґрунт.
  • Гортензія. Як і попередня рослина, гортензія віддає перевагу кислим грунтам, які зовсім не підходять кущам троянд.
  • Тюльпани. Час цвітіння тюльпанів та троянд сильно відрізняється і хочеться посадити їх разом. Однак цибулинна культура потребує щорічного викопування, що призведе до пошкодження коренів троянди.
  • Жоржини. Рослина, як і троянда, схильна до борошнистої роси. І викопувати бульби необхідно щороку, турбуючи королеву саду. Однак є ще одна причина: цвітіння культур припадає на один період.
  • Іриси. Обидві рослини гарні, але лише окремо. Після цвітіння ірис буде малодекоративним і може зіпсувати дизайнерський задум.
  • Флокси. Багаторічник добре поєднується з трояндами, проте обидві культури схильні до борошнистої роси. І тут посадки доведеться частіше обробляти фунгіцидами.

Читайте також:

Ось чому не цвітуть гладіолуси: що не повинно рости поряд із цими квітами

Ось чому картопля виростає дрібною: названо помилку, яку ви припускаєте кожен сезон

Заберіть це з городу: що може зіпсувати ваш урожай картоплі та полуниці