Останнім часом українці можуть спостерігати в обмінниках зміцнення курсу гривні щодо долара США. Схоже, через практично нульові ризики блекаутів, гривневі активи стають привабливішими. Ось тільки невідомо, чи збережеться тенденція стабільності і надалі.

Якщо вірити прогнозам виконавчого директора “Економічного дискусійного клубу” Олега Пендзіна, то влітку на українців не чекає різких змін курсу долара. Гривня залишиться стабільною як мінімум до вересня, передумов до девальвації нацвалюти не спостерігається, заявив експерт УНН .

Пензін нагадав, що літо традиційно є періодом дефляції, тобто зміцнення української валюти. Це відбувається за рахунок сезонних факторів, зокрема масових поставок на ринок продовольства з відкритого ґрунту.

"Окрім цього, завдяки нашим партнерам, валютні резерви України на сьогодні досягли 39 млрд доларів – це безпрецедентна цифра за останні 11 років. Тому я, відверто кажучи, не бачу сьогодні жодних серйозних подразників для того, щоб щось змінювалося" , – зазначив Пензін.

Він уточнив, що під час повномасштабної війни курс валют в Україні також впливає ситуація на фронті. "Якщо все зберігатиметься приблизно в тих співвідношеннях, які є зараз, ми матимемо точно до вересня місяця (стабільний курс долара. - Ред.), а далі подивимося, як розвиватимуться події на енергетичному рівні, як Україна входитиме і готуватиметься до наступної зими", – сказав експерт.

Нагадаємо, що за найпесимістичнішим для гривні прогнозом, курс долара в Україні до кінця 2023 року може зрости до 45 грн/дол.

Такого висновку дійшли аналітики компанії Morgan Stanley з аналітичного звіту Центру економічної стратегії про розвиток економіки України у відповідному макропрогнозі, пише The Page .

Оптимістичний прогноз зробили учасники із компаній Concorde Capital, Dragon Capital, ICU, IER/GET, Oxford Economics та Sense Bank. Вони вважають, що наприкінці 2023 року долар можна буде купити за 36,6 до 43 грн.

Читайте також:

"Я справжній полковник": дівчина розповіла про стурбованого, який чіплявся до неї в купе. Провідник відмовився допомагати

Гірше, ніж мобілізація: росіяни масово труяться народним напоєм "Містер Сідр". Косить цілі сім'ї

Можна купити батькам чи дитині: Xiaomi випустила "народний телефон". Скільки він коштує і в чому його особливість