В Україні існують різні види дострокової пенсії, які дають змогу українцям виходити на пенсію до досягнення пенсійного віку.

Докладніше про те, хто може вийти на пенсію на 10 років раніше, повідомляє Обозреватель.

Повідомляється, що достроково вийти на пенсію можуть матері з тяжкохворими дітьми, батьки (якщо вони є єдиним батьком) та багатодітні матері – вони можуть вийти на пенсію у 50 років. Крім того, можливість дострокового виходу на пенсію мають працівники, які займаються підземною роботою (50 років), працівники, які працювали у шкідливих умовах, ветерани, чорнобильці, а також працівники, яким було розірвано трудовий договір з ініціативи роботодавця через зміни в організації виробництва та праці за 1,5 року до встановленого пенсійного віку.

На сьогодні багатодітні батьки вже майже рік мають право на дострокову пенсію до досягнення пенсійного віку (60 років для жінок і 65 років для чоловіків). Згідно із законом 2040-IX, який набрав чинності у квітні 2022 року, включені до списку дострокової пенсії багатодітні батьки можуть вийти на пенсію достроково відповідно до певних критеріїв. Крім того, деякі інші категорії українців можуть вийти на пенсію достроково.

Наприклад, працівники, які працювали у шкідливих умовах, також можуть вийти на пенсію достроково, якщо їх вік становить 50 років та понад 20 років стажу роботи. Військовослужбовці, начальники та рядові співробітники органів внутрішніх справ, які брали участь у бойових діях та стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, також мають право на дострокову пенсію. Чоловіки можуть вийти на пенсію після досягнення 55 років і якщо вони мають стаж роботи не менше 25 років, тоді як жінки можуть вийти на пенсію після досягнення 50 років і якщо вони мають стаж роботи не менше 20 років.

Працівники, які зайняті на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими та важкими умовами праці можуть вийти достроково на пенсію після досягнення 50 років. У чоловіків стаж роботи повинен бути не менше 20 років на зазначених роботах, а у жінок – не менше 15 років, з яких не менше 7 років та 6 місяців на зазначених роботах. Працівники, які мають не менше половини стажу роботи зі шкідливими та важкими умовами праці, можуть отримати дострокову пенсію зі зменшенням віку на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи чоловікам та за кожні 2 роки такої роботи жінкам.

Працівники льотного та льотно-випробувального складу різних організацій також мають можливість вийти на пенсію достроково при вислузі років на цих посадах не менше 25 років у чоловіків та не менше 20 років у жінок.

Загалом існує безліч критеріїв, які дозволяють українцям вийти на дострокову пенсію. Ці заходи спочатку спрямовані на захист інтересів певних категорій працівників та підвищення їх соціальної захищеності.

Читайте також:

У серпні очікується серйозна доплата до пенсій. Хто отримає і скільки

Готуйте 30 тисяч гривень: як покарають тих, хто відмовиться надати податковій свої дані

Важливо у вечірній час: українців попередили про роботу холодильників, пралень та мікрохвильових печей