Ні для кого не секрет, що офіційний Мінськ із перших днів повномасштабного вторгнення РФ в Україну всіляко заперечував свою участь у цій війні. Ось тільки моніторингова група "Білоруський Гаюн" знайшла незаперечні докази, що Олександр Лукашенко допомагав російському диктатору Володимиру Путіну вбивати українців.

Так стало відомо, що Олександр Лукашенко передав російській владі понад 130 тонн боєприпасів за рік. При цьому обсяги передачі боєприпасів до РФ різко підскочили відразу після 24 лютого 2022 року.

"131,6 тонни боєприпасів передав режим Лукашенку РФ за 1 рік", – йдеться у повідомленні.

Снаряди вивозили на станції:

  • у прикордонні з окупованими Донецьком та Луганськом;
  • прямо до Криму;
  • та за 110 км від кордону з Грузією.

Безпосередньо до Криму снаряди доставляли на станції: Кіровська (3335 т.), Солоне Озеро (3852 т.), Джанкой (561 т.) та Вірменськ (1800 т.). Також 7768 тонн боєприпасів було доставлено на станцію Луковський (Північна Осетія).

У свою чергу проект " Мотолько Help " з посиланням на дані спільноти залізничників Білорусії повідомив, що в середньому щомісяця Росія отримувала від білорусів 10 121 тонн боєприпасів.

При цьому в січні та лютому 2022 року до РФ було вивезено 203 тонни, тоді як у березні вже було вивезено 2558 тонн боєприпасів. Квітень 2022 року став рекордним, за цей період з Білорусі до Росії було вивезено 29 741 тонн боєприпасів.

Вивозом боєприпасів займалося 9 залізничних станцій.

Нагадаємо, що 9 червня 2023 року президент Росії Володимир Путін та глава Білорусі Олександр Лукашенко зустрічалися у неформальній обстановці у Сочі. Вони обговорювали питання розміщення російської ядерної зброї у РБ.

При цьому наприкінці 2022 року Білорусь отримала від Москви комплекси С-400 та "Іскандер", які одразу поставили на бойове чергування. Один із них знаходиться у Мінській області.

Читайте також:

Потужна повінь у Києві: місто "попливло", машини перетворюються на човни, заливає підземні переходи

Буде прохолодно: синоптик розповіла про оманливу погоду у вихідні

Видаватимуть житло: всередині переміщених осіб порадували важливим законом