Починаючи з травня поточного року банки в Україні мають право на арешт рахунків клієнтів на вимогу державних виконавчих органів. Водночас українці мають право розблокувати на замороженому рахунку до 13,4 тис. грн на місяць та використати ці кошти для власних потреб.

Докладніше про те, як розблокувати належні 13,4 тис. грн, інформує сайт finance.ua.

Юристи кажуть, що для розблокування поточних рахунків у банку, на яких накладено арешт, боржники мають звернутися до державної виконавчої служби або до приватних виконавців та подати заяву про зняття блокування банківського рахунку для проведення видаткових фінансових операцій.

Заяву на доступ до грошей на рахунку можна подати як у паперовому форматі (фізично чи поштою), так і в електронному форматі, з дотриманням правил, визначених у законі "Про електронні документи та електронний документообіг". У заяві боржнику слід зазначити номер банківського рахунку, який боржник просить визначити щодо витратних операцій, і навіть назву банку, де відкрито рахунок.

Після цього виконавець має внести ухвалу про визначення рахунку боржника у банку для проведення видаткових фінансових операцій протягом двох робочих днів з дня отримання заяви. На наступний робочий день після винесення ухвали виконавець відправить його до банку, який розблокує до 13,4 тис. грн на рахунку клієнта.

З точки зору правової практики, дане нововведення щодо як арешту банківського рахунку, так і зняття арешту на суму 13,4 тис. грн дозволяє банкам більш ефективно співпрацювати з державними виконавчими органами та захищати інтереси своїх клієнтів. У разі введення арешту на рахунок клієнт не втратить право на використання коштів і зможе отримувати доступ до них на місячній основі. Однак слід враховувати, що подальший доступ до рахунку та використання коштів буде можливим лише після винесення рішення відповідно до ст. 47 Закону України "Про виконавче провадження".

Читайте також:

Запам'ятайте це: що потрібно зробити, якщо банкомат "з'їв" вашу картку за кордоном

Блокуватимуть рахунок: українців попередили про штрафи за перекази з картки на картку

Лайфхак на всі випадки життя: як зняти гроші з банкомату, якщо ви забули банківську картку