Для того, щоб продовжувати ефективно закривати небо від російського терору, Україні потрібні західні літаки. Про це дедалі частіше говорить українська сторона західним партнерам. Словаччина та Польща вже поставили Україні МіГ-29, а тепер Австралія, Україна та США обговорюють можливість надання Повітряним Силам України 41 винищувачу F/A-18 Hornet, які перебувають на озброєнні Королівських військово-повітряних сил Австралії.

Так стало відомо, що Австралія в рамках модернізації своїх повітряних сил вже почала отримувати винищувачі п'ятого покоління F-35 Lightning II (замовлено 72 літаки). При цьому винищувачі-бомбардувальники F/A-18 Hornet поступово виводяться з експлуатації. У майбутньому їх чекає або звалище, або продаж компанії RAVN Aerospace та використання у тренуваннях.

Ось тільки Австралія пропонує їх Повітряним силам України. Всього йдеться про 41 винищувач F/A-18 Hornet, які зараз розташовуються на базі Королівських ВПС Великобританії недалеко від Ньюкасла. Якщо угоду буде досягнуто, то літаки ще встигнуть трохи повоювати перед остаточним відправкою на пенсію.

За інформацією видання The Australian Financial Review , Вашингтон "прихильно" ставиться до ідеї надання Повітряним Силам України винищувачів-бомбардувальників F/A-18 Hornet. Зазначимо, що постачання Hornet Україні має бути схвалено американським урядом, т.к. США мають інтелектуальну власність на літаки.

Зазначимо, що F/A 18-Hornet – це американський палубний винищувач-бомбардувальник та штурмовик, розроблений у 1970-х роках. Наразі його знято з виробництва, проте досі перебуває на озброєнні США, Канади, Австралії, Іспанії, Швейцарії, Фінляндії, Кувейту та Малайзії.

Читайте також:

"Жодних деталей": Зеленський провів найважливішу Ставку головнокомандувача. Що вже відомо

Все, чим можуть нас здивувати: Жданов розповів, чого чекати від ракетних ударів

Путін буде в ударі: військовий експерт розповів, що відбувається у Кремлі