В Україні складно знайти дачну ділянку, де полуниці не відведено хоча б кілька грядок. Але щоб ягоди були смачними, ароматними, красивими, а головне – корисними, без внесення добрива не обійтися.

І справді, для формування високих та якісних урожаїв полуниці потребує великої кількості мінеральних речовин.

Наприклад, щоб полуниця сформувала врожай у 90 центнерів з гектара, їй потрібно 140 кг азоту, 40 кг фосфору та 170 кг калію. Це колосальні обсяги, для заповнення яких у природних умовах природі знадобиться не один і навіть не два сезони.

Проте не лише комбінація "азот-фосфор-калій" необхідна для формування гідних урожаїв полуниці. Важливу роль цьому грають мезо- і мікроелементи.

Так, "правильному" транспортуванню вуглеводів та накопиченню цукрів у ягодах сприяє калій. А ще саме калій дуже важливий для формування та зміцнення зав'язі полуниці. Для цього можна використовувати як мінеральне, так і органічне добриво (наприклад, зола). Поливати необхідно під корінь і вологою землею, щоб не допустити опіку коренів.

важливо!

  • Нестача калію ускладнює засвоєння поживних розчинів, полуниця хворіє.
  • Калій, внесений у надмірному кількості, перешкоджає засвоєнню азоту, рослина перестає розвиватися.

Крім того, полуниця вкрай потребує бору. Ще б пак, недолік бору призводить до розтріскування плодів від вологи, до втрати цукристості плодів, до появи та поширення гнилі.

За час вегетації полуниці обробку бором рекомендується проводити 2-3 рази із розрахунку 2 гр (0,5 ч. л.) борної кислоти (звичайний порошок із аптеки) на 10 л води.

важливо!

  • У холодній воді порошок борної кислоти погано розчиняється, тому спочатку потрібно розвести його в невеликій кількості гарячої води, і тільки потім додати в основну кількість води.

Крім цього, є ще один добрий народний секрет отримати шикарний урожай полуниці: залучити бджіл до полуниці. Для цього в 1 л води слід розвести 1 ст. л. меду та розчином обприскати листя та квітки.

Читайте також:

Заберіть це з городу: що може зіпсувати ваш урожай картоплі та полуниці

Полуниця та помідори виростуть зіпсованими: приберіть цю річ подалі від грядок

Полуниця буде солодкою, урожай вас здивує: що потрібно зробити у квітні. Садівник розкрив секрет