Досвідчені городники знають, що правильне сусідство рослин – запорука щедрого та смачного врожаю. Ще б пак, правильно посадивши культури на грядці, можна не тільки покращити розвиток рослин, але й спростити підживлення, догляд та полив. І хоч полуниця відноситься до неконфліктних рослин, яка росте на багатьох ґрунтах і здатна пристосуватися до будь-яких умов, але правильне сусідство потрібне і їй.

І справді, для того, щоб отримати щедрий урожай, потрібно враховувати такі фактори:

  • розміри рослин (висота та ширина листя);
  • будова кореневої системи;
  • вимоги до світла, температури та вологи;
  • стійкість до шкідників;
  • потреба у поживних речовинах.

Так, наприклад, якщо посадити поруч із полуницею чебрець, то він дуже добре відлякуватиме шкідників, які могли б харчуватися полуницею.

А ось такі трави, як коріандр, чабер садовий, кмин, шавлія та перцева м'ята ще й збагачують смак полуниці.

Крім того, у квітниках з полуницею варто знайти місце рослинам, відомим своїми цілющими властивостями, – ромашці та огірковику. Вони діють як магніт для комах, які запилюють квіти, а також змушують запилювати полуницю.

Разом з тим варто знати, що кущі полуниці не будуть плодоносити в компанії малини та ожини. Основна причина цього в тому, що рослини атакують одні й ті самі хвороби та шкідники. Тому якщо один із них захворіє, то решта теж опиняться у великій небезпеці.

А ще негативно впливають на полуницю рослини із сімейства гвоздичних, соняшники та топінамбур. Вони затіняють кущі полуниці та перешкоджають проникненню до неї сонячних променів.

Та й категорично не можна садити поруч із полуницею пасльонові культури.

Так, томати та картопля інтенсивно витягують із ґрунту поживні речовини, яких потребує полуниця. Додатково пасльонові є розповсюджувачами фітофторозу, який є згубним для ягідних кущів. Тому саджати полуницю на ділянку де раніше росли картопля чи томати можна щонайменше через 3 роки. За цей час ґрунт відновить свої поживні речовини, а хвороби встигнуть загинути за цей час.

Читайте також:

Допоможе цибулиння: досвідчений садівник поділився секретом потужного врожаю огірків

Ви напевно робите цю помилку: що в жодному разі не можна садити поряд з перцем

Ось чому картопля виростає дрібною: більше ніколи не підгодовуйте її цим поширеним засобом