Ніхто не стане заперечувати, що Україна є однією з тих держав, де курс долара та євро до національної валюти має велике значення. Ще б пак, більшість експорту та імпорту товарів здійснюється у доларах та євро, тому зміни курсу можуть суттєво вплинути на економіку країни. От чому уряд та Національний банк України повинні уважно контролювати курс валют та приймати необхідні заходи для забезпечення стабільності економіки.

Якщо аналізувати перший день літа, то курс готівкового долара у банках України трохи впав.

Так, у четвер, 1 червня, вартість американської валюти в середньому становила 37,15/37,55 грн за долар (купівля/продаж) . У порівнянні зі значеннями середовища курс купівлі знизився 5 копійок, а продажу не змінився.

Що ж стосується прогнозів на червень 2023 року, то передбачається, що курс долара в Україні, швидше за все, коливатиметься у межах коридору 37 - 38 грн/дол, а гривня у червні залишиться стабільною.

У цьому, принаймі, переконаний аналітик аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ. Так, у коментарі OBOZREVATEL, він заявив, що готівковий курс долара не опуститься нижче за офіційний і не підніметься вище за відмітку в 38,9 грн/$, так як він найбільше залежить від постачання Україні міжнародної фінансової допомоги від держав-партнерів.

"У нас похідна зараз від міжнародної фінансової допомоги. Більш менш стабільно надходять гроші від західних партнерів, тому є все для курсової стабільності . Плюс було продовження "зернового коридору", розблоковані транзити через Польщу та інші країни. Також сировинний експорт відновився. Звичайно не на довоєнний рівень, але 60-70% до довоєнного рівня експорту зараз маємо", – розповів експерт.

Також він додав, що відбувається скорочення відтоку капіталу від українців, які перебувають за кордоном. Ці чинники впливають на курс валюти найбільше.

Згоден з таким прогнозом і начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лєсовий. Експерт каже, що на ситуацію у червні впливатимуть кілька факторів, зокрема рішення НБУ, міжнародна фінансова допомога і темпи розвитку економіки.

Також Лєсовий акцентував, що щоденні коливання готівкового курсу валют у червні не перевищать 0,5 гривні, а різниця між курсом купівлі та продажу готівкової валюти буде в межах 0,3 гривні.

Читайте також:

Перевірки та штрафи: українців попередили про податки за новою схемою. Готуємось до літа

Податки на квартиру: українців попередили про важливу дату. Що потрібно знати

Готуйте гроші: кому доведеться платити податок на будинок у селі чи дачний будиночок