З 1 липня в Україні планується відновити податки для фізичних осіб – підприємців, так званих ФОПів, до рівня, який був на початку повномасштабної війни. Крім цього, буде відновлено податкові перевірки для ФОП, але з'явиться можливість добровільно погасити донараховані податкові зобов'язання та уникнути штрафів.

Подібні поправки вносяться до законопроєкту № 8401 з податків, опублікованого на сайті Верховної Ради України. У документі йдеться про податки для ФОП.

Законопроєкт № 8401, який стосується податків, уже ухвалено у першому читанні, але для остаточного схвалення документа, в якому йдеться про податки, депутатам Верховної Ради ще потрібно проголосувати загалом. Конкретно пропонується скасувати пільги зі сплати податку для 1-ї та 2-ї груп ФОП, повернути нормальну ставку у 5% для ФОП третьої групи та відновити проведення податкових перевірок для підприємців, яким спростили систему податків на період першого року війни з Росією.

Проте, слід зазначити, що встановлену пільгову ставку на податки було запроваджено у перші місяці повномасштабної війни, коли малий бізнес гостро потребував підтримки та спрощення системи податків. З моменту минулого року, коли російська агресія була в повному розпалі, підприємці вже адаптувалися до нових складних умов і нових норм оплати по податках, що означає, що зараз вже важливіше не підтримувати бізнес, а заповнити бюджет, що можна зробити тільки завдяки поверненню до довоєнних податкових зобов'язаннях. Адже на сьогодні Україна фінансує військові потреби, такі як зарплати захисникам лише зі свого бюджету, який наповнюється, зокрема, завдяки податкам. Тому Міжнародний валютний фонд (МВФ) і рекомендував скасувати пільгову ставку з податків у 2%,

Через пільгову ставку за податками бюджет України щомісяця втрачається приблизно 900 мільйонів гривень податків, що є значною сумою, але все ж таки паліативною і не вирішує проблему дефіциту бюджету, який, за прогнозами, у 2023 році складе близько 1,31 трильйона гривень. За допомогою повернення до довоєнної системи податків дефіцит буде можливо частково перекрити.

Читайте також:

Перевірки та штрафи: українців попередили про податки за новою схемою. Готуємось до літа

Податки на квартиру: українців попередили про важливу дату. Що потрібно знати

Готуйте гроші: кому доведеться платити податок на будинок у селі чи дачний будиночок