Більшість власників земельних паїв в Україні та ділянок в Україні задаються питанням, кому належить звільнення від сплати земельного податку на дачу та на город цього року та як отримати право на звільнення від сплати земельного податку на дачу та на город.

Докладніше про те, хто не сплачуватиме податок на дачу та на город, інформує сайт "На Пенсії".

Відповідно до п.п. 283.1.1 та 283.1.5 ст. 283 Податкового кодексу України земельний податок на дачі та городи в селі не сплачується на постійній основі за деякі види земельних ділянок, включаючи сільськогосподарські угіддя зон радіоактивно забруднених територій та хімічно забруднених сільськогосподарських угідь. Також земельний податок не стягуватиметься за земельні ділянки сільськогосподарських підприємств усіх форм власності та фермерських (селянських) господарств, зайняті молодими садами, ягідниками та виноградниками до вступу їх у пору плодоношення, а також гібридними насадженнями, генофондовими колекціями та розплідниками багаторічних плодових насаджень.

Крім цього, не нараховується та не сплачується земельний податок за земельні ділянки державної та комунальної власності, розташовані на територіях активних військових дій або тимчасово окупованих територіях України, визначених Переліком територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окуповані російською федерацією наказом.

Якщо платник податків уже задекларував податкові зобов'язання щодо сплати земельного податку на дачі та городи в селі за 2022 та/або 2023 роки, він може відкоригувати нараховані податкові зобов'язання за період березень 2022 – грудень 2023 року шляхом подання уточнюючих податкових декларацій. У разі, якщо податкове повідомлення-рішення за земельні ділянки, що не підлягають оподаткуванню, вже було отримано платником податків, останні будуть скасовані (відкликані), а грошові зобов'язання та податковий борг буде анульовано.

Якщо платник податків уже сплатив відповідний земельний податок на дачі та городи в селі, ці кошти будуть зараховані в рахунок майбутніх платежів за земельний податок, за винятком випадків, коли платник має податковий борг, тоді цю суму буде зараховано в рахунок його погашення.

Читайте також:

От і дочекалися: ФОП скасують пільгу при сплаті податку. Кого торкнеться

Залишилось 60 днів: потрібно терміново сплатити податки за квартиру. Якщо квитанція не прийшла – ваші проблеми

Податок на городи: хтось може не платити гроші. Підписано важливий закон