У середу, 24 травня, відбулося історичне засідання архієрейського собору у Трапезному храмі Києво-Печерської лаври.

Саме на цьому засіданні було прийнято рішення про перехід на новий церковний календар – Новоюліанський, повідомляє "Суспільне" .

Виходячи з ухваленого рішення про новий церковний календар, тепер українці святкуватимуть Різдво 25 грудня замість 7 січня.

Покрова Пресвятої Богородиці тепер припадатиме на 1 жовтня замість 14 жовтня.

Водохреща святкуватиметься на 6 січня замість 19 січня.

День Святого Миколая за новим церковним календарем відзначатиметься 6 грудня замість 19 грудня.

Згідно з новим церковним календарем такі свята, як Великдень та Трійця відзначатимуться на ті дати, на які вони випадають незалежно від нового церковного коледнаря.

Крім того, зазначається, що вимоги нового церковного календаря не нав'язуватимуться віруючим. Отже, будь-яка людина зможе відзначати церковні свята за старими датами.

Важливим нюансом є й те, що святкування церковних свят за новим календарем розпочнеться з 1 вересня цього року.

"Отже, рішення про календарну реформу архієрейським собором вже ухвалено, остаточне затвердження цього рішення, очевидно, належить помісному собору, але ми також, очевидно, сподіваємося, що жодних суттєвих змін не відбудеться, і помісний собор ухвалить ці рішення", - сказав Євстратій. Зоря).

За його словами, ухвалення нового церковного календаря або збереження старого залишається правом релігійних громад та монастирів.

Тобто, загалом, церква починає цей перехід, але якщо релігійні громади ПЦУ чи монастирі, за рішенням двох третин своїх членів вважають за необхідне продовжувати дотримуватися традиційного календаря, архієрейський собор ПЦУ закріпив за ними таке право.

Читайте також:

А багато хто навіть і не здогадувався: розкрито секрет, який допоможе збільшити свою ж пенсію

Краще зробити запаси, щоб потім не шкодувати: в Україні дорожчатиме цибуля

Долар обміняти не вийде: що потрібно знати і до чого готуватися