Гладіолус - це красива бульбоцибульна багаторічна рослина. Варто сказати, що гладіолуси люблять вирощувати багато садівників. Незважаючи на те, що вирощування гладіолуса потребує деякого догляду, вишукані квіти гладіолуса здатні перетворити сад за короткий час.

Докладніше про секрети, які допоможуть виростити гарні гладіолуси на вашій ділянці, читайте у нашому матеріалі.

У світі є безліч видів гладіолуса - близько кількох сотень, багато з яких виростають у Європі, але батьківщиною гладіолуса шпажника є Африка.

Як правильно посадити й виростити гладіолуси:

1. За місяць до посадки цибулини гладіолуса слід очистити від лушпиння та перевірити на наявність гнилі. Пошкоджені цибулини гладіолуса необхідно видалити, щоб не заразити здорові гладіолуси.

2. Перед посадкою гладіолуса висохлі цибулини гладіолуса з підгнилими ділянками потрібно утилізувати. Якщо пошкодження невеликі, можна видалити гострим ножем і обробити мідним купоросом чи рожевим розчином марганцівки.

3. Маленькі та великі цибулини гладіолуса краще садити окремо, так як дрібні гладіолуси виростуть низькими, а квітки гладіолуса будуть невеликими. Якщо їх посадити разом із великими гладіолусами, останні просто заглушать дрібні гладіолуси.

4. Щоб гладіолуси раніше почали цвісти, цибулини гладіолуса можна проростити перед посадкою. Для цього на піддон або тацю за три-чотири тижні до посадки гладіолуса укладають цибулини гладіолуса, поставивши їх в тепле місце, що добре висвітлюється. За пару днів до посадки гладіолуса необхідно додати воду на піддон із подрібненим активованим вугіллям або деревною золою. Як тільки з'явиться паросток гладіолуса, можна розпочати посадку гладіолуса.

5. Для того, щоб гладіолуси не захворіли, рекомендується протруїти посадковий матеріал у слабкому розчині марганцівки або перекису водню на 30 хвилин перед посадкою в ґрунт.

6. Гладіолус любить сонячне місце і багатий, неважкий ґрунт, тому попередньо вносите в ґрунт компост або перегній, а також деревну золу.

7. Цибулини гладіолуса слід садити на глибину 10 см на відстані близько 25-30 см одна від одної.

8. Гладіолуси потребують помірного поливу, причому гладіолуси не можна перезволожувати, але і пересушувати гладіолуси теж не можна. Поливати гладіолуси потрібно невеликими порціями, але регулярно.

9. Восени, перед початком морозів, необхідно викопати бульби гладіолуса і зберігати їх на зимівлю у погребі чи підвалі. Важливо зберігати цибулини гладіолуса в місці, що добре провітрюється, щоб цибулини гладіолуса не загнили до весни. Якщо у вашому регіоні взимку відсутні морози, можна не викопувати гладіолус.

Гладіолуси - чудовий варіант для прикраси саду або створення прекрасних букетів завдяки своїм яскравим та красивим квіткам. Дотримуючись простих порад з вирощування гладіолусів, можна насолоджуватися чудовими квітами гладіолуса і створювати унікальні букети з гладіолусів.

Читайте також:

Зростатимуть прямо на очах: ​​підсипте під гладіолуси манку - і ви будете здивовані

Що потрібно зробити, щоб гладіолуси пишно цвіли та не падали: перевірений секрет дачника

Гладіолуси виростуть до пояса і будуть шикарно цвісти: хитрощі, про які ви не знали