Українські полярники в Антарктиці помітили вкрай незвичайне природне явище - "млинцевий" лід. Це явище відбувається на відкритій поверхні води і є скупченням товстих крижаних пластин на морській або річковій воді. Розмір "млинців" може змінюватись від 30 см до декількох метрів, а їх товщина може досягати 10 метрів.

Докладніше про феномен, який був зображений в Антарктиці, інформують у Національному антарктичному науковому центрі.

Повідомляється, що "млинцевий" лід може формуватися на поверхні водоймища, де спершу утворюються пластинки льоду та крижані голки, які потім накопичуються і переходять у крижану кашу. Також, на поверхні води може утворитися сніжина, яка не тане через температуру, і з часом вона перетворюється на "млинцевий" лід.

Ще один варіант виникнення "млинцевого" льоду - на поверхні морської води може утворюватися нілас (морський солоний лід), після чого, під дією сильних дрібних хвиль, кора льоду ламається і перетворюється на щільні крижані пластини - "млинцевий" лід.

Примітно, що "млинцевий" лід можна спостерігати не лише в Антарктиці, а й на території України. Зазвичай "млинцевий" лід формується на річках і водоймах у період сильних морозів.

Читайте також:

Трійця-2023: коли відзначатимемо і що заборонено цього дня

Сакури та магнолії неймовірно розцвіли під Києвом: чарівні фото

Нарешті йдуть холоди: синоптик розповіла, коли почнеться справжнє травневе тепло