Ніхто не стане сперечатись, що морозиво, яке ніжно і солодко тане в роті, це найсмачніший продукт дитинства. От тільки в Україні навколо морозива існує ціла низка пересторог та міфів. Насамперед, більшість українців переконані, що морозиво не слід їсти, коли болить горло, а якщо ласувати холодним десертом частенько, можна підхопити ще й карієс або гастрит. А ще українці "на автоматі" підозрюють, що українське морозиво не найкращої якості, бо містить багато штучних складових, тому невідомо чого від нього очікувати більше - користі чи шкоди. Яке морозиво найкраще не купувати, розповіла в Telegram експерт із харчування Наталія Мазурік.

Отож, експерт із харчування Наталія Мазурік нагадує, що всього в Україні існує три стандарти якості морозива за ДСТУ: 4733, 4735 та 4734. Ці стандарти можна знайти на етикетці і одразу зрозуміти, яке морозиво ми купуємо.

Найкращим вважається морозиво зі стандартом 4733 (морозиво молочне, вершкове, пломбір) — у його складі не повинно бути рослинних жирів, а консистенція повинна бути густою.

У морозиво 4735 (морозиво з комбінованим вмістом сировини) вже додають пальмову та кокосову олії, і воно, на відміну від попереднього, має менш насичений смак, швидко тане і досить рідку текстуру.

Морозиво стандарту 4734 (морозиво плодово-ягідне, ароматичне, шербет та лід) не містить жиру і його виробляють на основі плодово-ягідної сировини або на основі цукрового сиропу.

Як вибирати морозиво з користю для здоров'я

Ознайомтесь зі складом морозива, що зазначене на упаковці. Найкраще, якщо на першому місці стоять молочні інгредієнти, це означає, що їх там найбільше.

Звертайте увагу на інгредієнти. Якщо у складі незбиране молоко - це означає з-під корови, якщо відновлене - означає з порошку.

Вивчайте калорійність продукту. У рядку вуглеводів зазначено кількість цукру, а в рядку жирів іноді згадуються трансжири, що дуже небажано для здоров'я.

Цікавий факт: українець з'їдає 2 кг морозива на рік, тоді як американець - 20 кг.

Читайте також:

Магазинний більше не купуйте: рецепт домашнього сиру з кефіру. Діти будуть у захваті

Чоловіки будуть у захваті: рецепт шикарного сирного супу з мисливськими ковбасками

Українці у семи областях зможуть отримати грошову допомогу. Куди дзвонити та як подати заявку