В Україні з 9 травня змінилися правила блокування банківських рахунків боржників, спричинивши занепокоєння громадян. Раніше комунальні борги, штрафи за порушення правил дорожнього руху, а також несплату аліментів не призводили до арештів рахунків, якщо борг був меншим за 100 тис. грн. Однак тепер будь-якому боржнику, хто не зможе погасити борг у розмірі від 200 грн, загрожує блокування банківського рахунку.

Докладніше про це інформує Обозреватель.

Незважаючи на те, що більшість заборон на арешт рахунків належала до комунальних платежів, нові правила торкнуться й інших категорій боржників. Судові рішення щодо стягнення боргів, які раніше підтверджували можливість отримання коштів, можуть залишитися незатребуваними. Це може призвести до того, що люди не зможуть отримати ті гроші, які вони мають за законом.

Згідно з новими правилами, за борги заарештувати можуть будь-який рахунок боржника незалежно від розміру самого боргу. Однак після арешту на рахунку боржника буде збережено суму у розмірі двох мінімальних зарплат, тобто близько 13,4 тис. грн. Таким чином, боржники матимуть змогу використати ці кошти на поточні витрати. Раніше блокувалися всі кошти на рахунку боржника, що могло залишити боржника без грошей на щоденні витрати.

Незважаючи на те, що нові правила можуть призвести до великого занепокоєння громадян, зокрема боржників, чиновники стверджують, що це необхідний крок для боротьби з боржниками. Нові правила мають допомогти у поверненні заборгованості, однак є ризик, що вони завдадуть удару вразливим категоріям громадян, зокрема боржникам, для яких навіть невеликий борг може стати великою проблемою.

Читайте також:

Буде два етапи: українців готують до подорожчання комунальних послуг

Від тисячі до трьох: як отримати матеріальну допомогу від держави. Інструкція

Виплати 16 тисяч гривень відновили: хто може подати заявку. Гроші виплатять у травні