Всі українці знають, що з початком повномасштабної війни був введений мораторій на підвищення вартості послуг ЖКГ. Згідно закону, ця заборона є чинною протягом дії воєнного стану та ще шести місяців після його скасування. Ще б пак, наразі мільйони українців залишились без стабільних доходів, а прогнози щодо покращення їхнього матеріального становища не дає ніхто. Разом з тим українців знову і знову переконують у необхідності підвищення тарифів.

Як свідчить інфляційний звіт за квітень від Національного банку, потреба приведення адміністративних цін і тарифів до їхнього економічно обґрунтованого рівня стане основним чинником зростання інфляції в Україні у наступних роках.

Крім того, мало хто звернув увагу, що в Законі, який передбачає заборону на підвищення тарифів описані лише чотири тарифи, які не будуть підніматися під час воєнного стану: це тарифи на теплопостачання і гарячу воду, а також на газ і на газопостачання.

То ж не дивно, що зараз уряд разом з Міністерством енергетики шукає оптимальний шлях для того, щоби розробити програму, згідно з якою можна буде повернутися до питання підвищення тарифів.

Швидше за все, таке підвищення тарифу на електроенергію відбудеться з 1 червня або з 1 липня 2023 року. Експерти кажуть, що зараз енергокомпанії працюють зі збитками, оскільки ані у них, ані у держави немає інших джерел, які б дозволили відновити енергосистему. Підвищення тарифів дозволить не лише збільшити зарплати енергетикам, а й буде спрямоване на відновлення системи після ракетних ударів.

Так, в Україні вартість електроенергії можуть підвищити на 40% (близько 2 грн за кВт-год), водночас за споживання від 1000 кВт-год вартість струму становитиме близько 6,2 грн за кВт-год. У результаті в середньому суми у платіжках збільшаться з 237,6 до 330 грн на місяць.

Читайте також: