Орхідея - дуже специфічна квітка, яка, з одного боку, не вимагає особливого догляду, а з іншого - не прощає помилок з цього догляду.

Докладніше про те, як правильно доглядати орхідею, щоб вона пишно цвіла, читайте в нашому матеріалі.

Щоб ваші орхідеї тішили вас цвітінням, можна використати незвичайні методи стимуляції.

Оптимальна температура для орхідей – від +18 до +25 °C та близько +16 °C у період спокою. Однак, якщо ви хочете змусити квітку цвісти, можна відступити від цих рекомендацій. Так, досягнувши нічної температури 16°C, можна винести орхідею на балкон у темний час доби і періодично вносити її в будинок для зміни температури. Перепад температур буде збільшувати рівень вуглекислого газу, що позитивно позначиться на формуванні нового листя та цвітінні.

Орхідеї потрібне світло. Якщо квітці не вистачає денного світла, можна використовувати додаткові джерела освітлення. Підійдуть галогенні та люмінесцентні лампи, але не використовувати класичні лампи розжарювання. Розташуйте лампи над квіткою протягом 14 годин і не відключайте їх. Але варто пам'ятати, що пряме сонячне проміння може нашкодити орхідеї та залишити опіки на листі.

Орхідеї можуть цвісти без поливу. Цей спосіб підходить, якщо температура повітря не перевищує 30 °C. Збільште інтервал між поливами у 2 рази, виконуйте процедуру один раз на 10 днів і не обприскуйте рослину. Виключіть способи підживлення та біостимуляції. Повернутися до звичайного режиму поливу можна при появі першого квітконоса.

Щоб забезпечити максимальний доступ світла для коріння орхідеї, рекомендується вибирати горщики з гладкими прозорими стінками. Коріння може приростати до будь-якої шорсткої поверхні, тому при пересадці або пересуванні горщика необхідно бути обережним, щоб не пошкодити коріння. У разі виявлення загнило коріння, їх потрібно видалити, використовуючи дезінфікований ніж, і змастити місця зрізу зеленкою.

Обрізання квітконоса може стимулювати цвітіння орхідеї. Щоб запобігти висиханню квітконоса, рекомендується обрізати його на 2 см вище за третю нирку. Кожна орхідея може цвісти завдяки наявності кількох сплячих нирок. Також можна обрізати квітконос безпосередньо біля розетки, але в цьому випадку орхідея цвістиме пізніше. Важливо не переміщати горщик із рослиною після обрізки, оскільки це може вплинути на стан орхідеї та заважати їй зацвісти.

Таким чином, догляд за орхідеями може бути цікавим та творчим завданням. Стимулювання цвітіння орхідеї може відбуватися за допомогою зміни температури та додаткового освітлення, а також без поливу та обрізання квітконоса. Важливо пам'ятати, що кожен вид орхідеї є унікальним і вимагає індивідуального підходу, тому перед стимуляцією цвітіння рекомендується вивчити особливості догляду за конкретним видом.

Читайте також:

Орхідея буде пишно цвісти: на яке вікно потрібно ставити рослину - західну, південну чи північну

Орхідея пишно цвістиме: що не люблять ці квітки. Помилки, які багато хто повторює

Квіти будуть великими і пишними: кілька секретів догляду за орхідеями. Багато хто цього не знав