Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у своєму зверненні до спікера Верховної Ради, Руслана Стефанчука, просить допомогти ухвалити законопроєкт, який скасовує пільгову ставку оподаткування для українських фізичних осіб-підприємців (ФОПів) та знижує податок з 5% до 2%.

Докладніше про це інформує Обозреватель.

Повідомляється, що скасування цієї пільги є умовою для отримання кредиту від Міжнародного валютного фонду та прописано у меморандумі. Законопроєкт 8401 також передбачає поновлення обов'язкового єдиного податку для фізичних осіб-підприємців перших двох груп, запровадження перевірок та штрафів за використання невідповідного РРО та інші зміни.

Ці зміни підтримуються не лише прем'єр-міністром, а й членами комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. Пільгова ставка податку передбачає недоотримання щомісяця приблизно 900 млн гривень бюджету України. Ця сума значна, проте її скасування не вирішить серйозних проблем бюджетного дефіциту України, який має за оцінками становити близько 1,31 трильйона гривень 2023-го.

Скасування пільгової ставки податку неминуче для вирішення серйозних фінансових проблем України, проте це може спричинити невдоволення серед підприємців та широких мас населення. З іншого боку, ця ситуація вимагає жорстких рішень, які можуть тимчасово завдати шкоди бізнесу, але в довгостроковій перспективі дозволять забезпечити стабільність та розвиток економіки країни.

Читайте також:

Блокуватимуть рахунок: українців попередили про штрафи за перекази з картки на картку

Перевірки та штрафи: українців попередили про податки за новою схемою. Готуємось до літа

За один раз одразу 8,5 тисячі гривень: будь-який українець може зіткнутися з новим штрафом