Кабінет Міністрів у квітні цього року розширив повноваження територіальних центрів кадрової роботи та військкоматів, та дозволив їм вручати повістки про заклик незалежно від місцезнаходження на військовому обліку та реєстрації. У зв'язку з цим стали виникати питання про те, чи може повістка бути вручена родичам військовозобов'язаного.

Юрист Максим Шинжирбаєв розглянув це питання і дав на нього відповідь. На думку експерта, порядок денний вважається належним чином врученим, якщо його підписано особисто військовозобов'язаним або заздалегідь заповнено його даними та підписано ним. Таким чином, родич, який живе з військовозобов'язаним і якому виповнилося 18 років, також може отримати повістку про заклик.

Однак, якщо військовозобов'язаний не живе разом із родичем, а лише прописаний у них, то вручення повістки через родича неприпустимо, якщо не визначено наявність військовозобов'язаного, що постійно проживає в цьому місці.

Неправильним способом вручення вважається повістка, надіслана поштою, через соціальні мережі або месенджери, а також виклик по повістці телефоном або через повідомлення.

Відмова від правильно оформленого порядку денного може спричинити до юридичних наслідків, оскільки це можна розглядати як ухилення від проходження військової служби надалі. Тому важливо розуміти, що вручення повістки про заклик є серйозним юридичним процесом і слід дотримуватись відповідних правил і вимог.

Читайте також:

Це незаконно: українцям розповіли, у яких випадках можна відмовитись від отримання повістки

Українців заспокоїли, розповівши, навіщо повістки вручають на вулицях

Докаталися: у Києві вуличним гонщикам масово вручили повістки. Фото