Хтось залишився без житла з моменту вторгнення російських окупантів на територію України, а хтось ризикує залишитись без квартири через шахраїв. Останнім часом вони почали реалізовувати схему, за допомогою якої володіють житлом людей, які тимчасово покинули нашу країну.

Останнім часом вже стало відомо кілька таких випадків.

Зокрема, як розповідає у Facebook юрист Іван Кудояр, шахраї готують підроблені документи і на їх підставі здійснюють угоди з оренди чи продажу квартир. Він навіть розписав, як це відбувається на практиці:

1. В інтернеті знаходять відповідну квартиру, де господарі виїхали з України та здають житло за дорученням (або взагалі без довіреності).

2. За "лівим" паспортом укладають договір оренди квартири.

3. Потім підробляють паспорт на ім'я власника квартири (на “чорному” ринку фальшивий документ обійдеться шахраям від 200 до 2000 доларів, залежно від якості та наповнення).

4. Далі аферисти або підробляють правовстановлюючі документи, або одержують дублікати документів.

5. Потім шахраї показують квартиру потенційним покупцям, продають за заниженою вартістю.

Він також дав пораду, як не потрапити в таку ситуацію: по-перше, треба зайти до реєстру майнових прав та перевірити, чи все гаразд із майном. У цьому вам допоможе нотаріус. Крім того, якщо ви залишили квартиру надовго, можна за допомогою того ж таки нотаріуса оформити договори позики (іпотеки) з кимось із близьких, таким чином нотаріус накладе обмеження на розпорядження квартирою.

Читайте також:

У Росії розбився бойовий літак. У мережу вже викладають перші відео

Які слова треба говорити біля грошового дерева, щоб залучити фінансову удачу

Приносять біди: які рослини не слід тримати у квартирі