Ніхто не заперечуватиме, що з початком весняно-літнього сезону актуальною стає проблема укусів кліщів. При цьому всі знають, що їхні укуси є небезпечними для людини, оскільки можуть заразити кожного інфекційними хворобами, у тому числі – кліщовим енцефалітом.

І справді, сонячна, тепла весна – найблагодатніша пора для кліщів. Кліщ, що прокинувся, так і норовить вкусити безтурботних відпочиваючих або вічно зайнятих дачників, що загрожує такими хворобами, як хвороба Лайма, кліщовий вірусний енцефаліт і марсельська гарячка.

Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не тільки на природі, а й пізніше, перекочувавши з одягу. Тому рекомендується для прогулянок на природі одягати світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно облягає тіло - так легше помітити кліщів, а голову покривати головним убором.

Крім того, для захисту від кліщів потрібно використовувати спеціальні аерозолі, які відлякують цих небезпечних комах.

Такий спрей, до речі, можна приготувати і самостійно, для чого знадобиться олія лимонного евкаліпта, спирт і трохи води.

Важливо!!!

  • Ефірне масло не рекомендується наносити на шкіру в чистому вигляді, оскільки воно може спричинити подразнення.

Отже, потрібно змішати етиловий спирт та воду в пропорції 1:1 і додати кілька крапель ефірної олії. За словами експертів, цей засіб не лише відлякує кліщів, а й навіть знищує паразитів.

"Єдина ефірна олія, яка здатна відлякувати кліщів - це масло так званого лимонного евкаліпту. Воно дійсно ефективне", - кажуть в один голос ентомологи.

До речі, крім того, що на ділянці потрібно навести лад навесні і вчасно скошувати зарості трави, можна висадити по периметру живопліт із ромашки або пижми. Запах цих рослин теж не подобається комахі.

З тим самим успіхом можна використовувати відвар кори черемхи, яку з якихось своїх причин не люблять кліщі.

Читайте також:

Три простих способи витягнути кліща в домашніх умовах. Візьміть на замітку

В Одесі хлопчика паралізувало через укус кліща

Вихідні на травневі свята: що потрібно знати та скільки відпочиватимуть українці

Росіяни підіслали: на позиції українських воїнів прийшов лис і намагався вкрасти лопату. Відео