Ніхто не заперечуватиме, що всі батьки прагнуть дати своїм дітям якісну, корисну та сучасну освіту. Ось тільки назвати три останні роки продуктивними у сфері освіти не зможе ніхто. Ще б пак, українські діти через коронавірус страждали від онлайн навчання, а через війну і зовсім постійно перебували в стресовому стані. Не дивно, що новий міністр освіти та науки України Оксен Лісовий запропонував українцям обговорити питання щодо кількості предметів, які вивчають у школі.

Так, Лісовий заявив, що МОН зараз активно почне оптимізувати навчальні програми. Зокрема, буде проведено дослідження, яке навантаження отримують діти на уроках та на домашню обробку та те, в якій формі відбувається навчання.

При цьому скорочувати кількість ключових шкільних предметів в українських школах поки що не планується. У цьому запевнив голова відомства Оксен Лісовий під час ефіру телемарафону Єдині новини.

За його словами, йдеться виключно про те, щоб викладання предметів у школі було сконцентровано на корисних знаннях, а обсяг викладання враховував можливості дитини освоїти її.

"По-перше, треба усвідомлювати, що ми не допускаємо сьогодні скорочення дисциплін ключових – таких як історія України, українська мова, хімія, фізика, математика, біологія. Тобто всі ключові дисципліни, які є в школі, вони повинні залишитися. Ми говоримо про оптимізацію програми, ми говоримо про їхню концентрацію корисними знаннями, ми говоримо про ті дисципліни, якими можна пожертвувати і сьогодні це питання експертів та експертного розгляду", - зазначив міністр.

Водночас він не уточнив, які саме предмети можуть бути оптимізовані, проте розповів, які предмети слід концентрувати.

"Скажімо, можна більш концентровано подати основи здоров'я або якісь інші дисципліни. Не називатиму їх, щоб не створювати зайвої інформаційної хвилі. Це питання експертизи. Усі ключові дисципліни, і природні, і гуманітарні будуть збережені, вони мають бути концентровані, але представлені таким чином, щоб врахувати можливість дитини засвоїти весь цей обсяг знань", - додав Оксен Лісовий.

Раніше міністр освіти писав у мережі, що два роки коронавірусу та рік повномасштабного вторгнення Росії спричинили те, що психологічне та розумове навантаження на школярів зараз дуже високе через велику кількість предметів, навчання онлайн, додаткові заняття. Зокрема, у 7-9 класі діти навчають близько 20 предметів.

Читайте також:

Докаталися: у Києві вуличним гонщикам масово вручили повістки. Фото

Росіяни підіслали: на позиції українських воїнів прийшла лисиця і намагалася вкрасти лопату. Відео

Прикинулися маленькими хлопчиками: два амбали намагалися втекти з України, але їх чомусь затримали. Фото