Стало відомо, що на 78-му році життя помер депутат Держдуми від фракції "Єдина Росія" Микола Борцов. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив губернатор Липецької області Ігор Артамонов.

"Невідновна втрата для Липецької області. Перестало битися серце людини, ім'я якої нерозривно пов'язане з нашим регіоном", - написав Артамонов.

Борцов - депутат Держдуми з 2003 року, він працював у п'яти скликаннях російського парламенту. За 20 років у Держдумі він став співавтором 84 законопроектів. При цьому, згідно зі стенограмою нижньої палати парламенту, він не виступав на засіданнях з 2012 року.

Станом на 2022 рік, Борцов посідав дев'яте місце у списку найбагатших депутатів Держдуми, його задекларований дохід становив 659,8 млн. рублів. У 2021 році Forbes оцінював його статки в 550 млн доларів. Основний капітал Борцова – кошти, отримані після того, як він та його партнери продали корпорації PepsiCo 75,5% акцій комбінату соків "Лебедянський".

У лютому 2022 року Євросоюз запровадив проти Борцова та інших депутатів Держдуми санкції через війну в Україні. У березні 2023 року суд України заочно засудив Борцова та інших російських парламентаріїв до 15 років ув'язнення через анексію самопроголошених "ДНР" та "ЛНР".