У Північній Ютландії, на кукурудзяному полі, археологи та волонтери виявили два скарби зі сріблом вікінгів та монетами кінця 10 століття.

Докладніше про це інформує сайт Апостроф.

Усього було знайдено близько 300 знахідок, включаючи невеликі зрізи срібла, прикраси та монети, більшість з яких були датські, німецькі та арабські. Частина з датських монет була надзвичайно рідкісною, з хрестом, викарбуваним під час правління Харальда "Синезубого" Блотанда в 970-х та 980-х роках, пов'язаним із зверненням короля до християнства та метою християнізації датчан.

Археолог Музею Північної Ютландії, Торбен Трієр Крістіансен, припустив, що скарби були зариті під час битви між Харальдом "Синезубим" та його сином Свендом Твескегом, можливо, після того, як сталися заворушення у Фиркаті. Місцевий магнат із Брамслева міг вирішити сховати свої цінності подалі від дороги.

Крім того, на території знахідок виявлено два маленькі кульові наконечники на срібному стрижні, які, можливо, були частиною кільцевої брошки та носилися високопоставленими вікінгами Ірландії. Згідно з припущеннями дослідників, брошка могла належати єпископу чи навіть самому королю.

Ця дивовижна археологічна знахідка може дати нам важливу інформацію про життя вікінгів у ті часи, а також допомогти поглибити наші знання про світову історію.

Скріншот із сайту Апостроф

Скріншот із сайту Апостроф

Скріншот із сайту Апостроф

Читайте також: