Громадські мовники Данії, Норвегії, Швеції та Фінляндії провели спільне розслідування, під час якого виявили дивну поведінку російського флоту у Балтійському та Північному морях.

Зокрема, росіяни виводять у моря так звані кораблі-примари, які вимикають свої передавачі, приховуючи реальне місце своєї локації. При цьому російські кораблі займаються збором даних про різні закордонні інфраструктурні об'єкти, передає Апостроф.

На думку експертів, метою Росії є отримання інформації, яка б дозволила їй саботувати, серед іншого, розподіл електроенергії Північно-Західної Європи або здійснити диверсії, зокрема шляхом перерізання кабелів живлення та передачі даних через Атлантику та решту Європи.

Як приклад дослідники наводять військовий корабель Росії "Адмірал Володимирський". Офіційно він займається морськими дослідженнями, але, за даними джерел, він також використовується для розвідувальної роботи.

Примітно, що судно переміщалося на околицях семи вітрових електростанцій біля узбережжя Британії та Нідерландів під час однієї місії. Корабель сповільнювався, коли наближався до районів, де є вітрові електростанції.

Офіцер датської контррозвідки повідомив журналістів, що РФ готує диверсійні плани на випадок повного конфлікту із Заходом. Глава норвезької розвідки наголосив розслідувачам, що ця військова програма дуже важлива для Росії та її контролюють безпосередньо з Москви.

Читайте також:

Мало не здасться: експерт розповів, що українські безпілотники можуть проникати вглиб Росії.

У Нью-Йорку обвалилося величезне багаторівневе паркування з машинами. Відео

Просто насолода: рецепт незвичайних рибних котлет із курячим фаршем