Останній тиждень перед Великоднем називається Страсним та відзначається особливо строгим постом. У цей час віруючі згадують про страждання Христа перед стратою. При цьому кожен день Страсного тижня наділений особливим змістом, має свої традиції та заборони.

Так, у Великий понеділок служителі храмів згадують долю старозавітного патріарха Йосипа. За переказами, його рідні брати через почуття заздрості продали до Єгипту в рабство, в той час як батькові було сказано, що його розтерзали дикі звірі. Патріарх став прообразом страждання Спасителя.

А ще цього дня під час богослужіння в церкві розповідається історія про те, як Христос прокляв безплідну смоковницю. Під безплідною смоковницею маються на увазі грішники, які не розкаялися.

Також священики в Великий понеділок починають варити миро - масла для помазання після хрещення. До складу його входять 50 різних масел і трав, а процес приготування займає три дні.

Довідка:

  • Миро – ритуальна запашна рідина – видимий символ дарування сили Духа. Основні складові мира – оливкова олія і біле вино. До них додають в невеликій кількості від 30 до 50 запашних речовин: різні види ладану, запашні олії, коріння, квіти та трави, які є символом багатства дарів Святого Духа.

В понеділок віряни розпочинають велике прибирання в своїх будинках і таким чином готують оселю до Великодня. Особливо важливо в цей день вимити вікна. Згідно з повір'ями, зустрічати Великдень з брудними вікнами - погана прикмета.

Також можна висаджувати рослини - буде хороший урожай. Етнографи відзначають, що саме в цей день в Україні (особливо на Західній Україні) після обіду жінки йшли на город, аби до Чистого четверга посіяти все насіння і впорядкувати грядки.

Прикмети у Великий понеділок:

  • Якщо зранку, небо буде ясним і день сонячний, значить очікується високий урожай.
  • Для залучення в будинок багатства потрібно вмитися водою на сході сонця. Посуд має бути із золота чи срібла. Якщо такого посуду не знайдеться, то у воду можна покласти вироби із цих дорогоцінних металів.
  • Подивитися у вікно і побачити стару жінку, означає, що протягом 3 місяців, будуть переслідувати біди та неприємності. Побачити молодого чоловіка – до благополуччя; собаку - до печалі та смутку; кішку - чекайте на прибуток.
  • Якщо вмиєтеся ранковою росою - на багато років збережете красу та молодість.

Читайте також:

Це маленький ангел: 10-річна дівчинка врятувала трьох братів та сестер із вогняного пекла. Відео

Гордон розповів, чому його сини не на фронті: "Живуть в Америці, народжені не в Україні"

Який вигляд має син пропагандистки Скабеєвої, якого терміново вивезли з Росії. Бояться ударів по Кремлю