Ні для кого не секрет, що повномасштабна війна суттєво вплинула на ринок праці в Україні. Ще б пак, через падіння доходів компаній чимало з них звільнили працівників та скоротили зарплати, адже ринок праці став належати роботодавцям. Наразі ринок праці почав впевнено відновлюватися і тому частині роботодавців уже не вистачає співробітників, у той час як ресурсу для значного підвищення зарплати немає. Стало відомо, які професії стали найбільш високооплачуваними зараз.

Так, за даними дослідження Work.ua, в березні 2023 року ринок праці продовжив демонструвати позитивну динаміку зростання: +14% до лютого 2023 року. Відомо також, що середня зарплата склала 16 тис. грн, але найближчим часом вона може піднятися ще на 15-20%.

Разом з тим зарплати топових фахівців розпочинаються від 35 тисяч гривень.

Найбільш прибутковими галузями в Україні зараз є ІТ, агробізнес та фармацевтика. Фахівці, зайняті у цих сферах, отримують у середньому від 35 до 60 тис. грн:

  • IT-розробники – близько 100 тис. грн;
  • юристи-міжнародники – 70 тис. грн;
  • керівники відділу продажу в агросекторі – 100 тис. грн.

Крім того, юристи-міжнародники можуть розраховувати на 70 тис. грн, інженери та лікарі-стоматологи – на 75 тис. грн, продакт-менеджер з фармацевтики – на 80 тис. грн, менеджери з розвитку бізнесу – 80 тис. грн, головні бухгалтери – 90 тис. грн, ІТ-розробники та керівники відділу продажу в агросфері – на 100 тис. грн, топ-менеджери (фінансові директори, операційні директори) – на 150 тис. грн.

Водночас під час війни найбільше постраждали оффлайн-рітейл та готельно-ресторанний бізнес – зарплати персоналу різко знизилися. Пояснення цьому – відтік іноземних туристів та страх громадян відвідувати місця масового скупчення.

Практично відсутня конкуренція у медичній сфері: є вакансії офтальмохірурга, кардіолога, спеціаліста ультразвукової діагностики. Спостерігається високий попит на сімейних лікарів, реаніматологів, психологів, фармацевтів та кардіологів.

А от у містах потрібні електрики, сантехніки, зварювальники, машиністи дорожньо-будівельних машин, монтажники систем утеплення будівель, слюсари з механоскладальних робіт, слюсари-інструментальники та слюсари-ремонтники – все, що стосується комунального господарства.

Читайте також:

Є нюанс: українцям пропонують роботу водієм за 4 тисячі гривень на день. Що потрібно робити

Дадуть 15 днів: українців, які не знайшли роботу, змусять повернути гроші державі

Голосувати за Галкіна: Лайма Вайкуле розповіла, кого бачить президентом Росії.

Не пропустіть успіх: названі 3 сприятливі дні, коли потрібно пекти паску.