З початку військових дій на території України, коли багато жителів країни були змушені виїжджати за її кордон, у Польщі діяли спрощені умови ввезення свійських тварин. Однак, починаючи з 27 березня 2023 року, для українців діятимуть загальні правила ЄС.

Докладніше про це інформує сайт "РБК-Україна".

Відповідно до цих умов, при некомерційному переміщенні свійських тварин з території України до Польщі, необхідно дотримуватись таких умов:

  • Тварина має бути ідентифікована за допомогою мікрочіпа (транспондера) або чіткої для прочитання татуювання, завданого до 03.07.2011;
  • Тварина повинна мати щеплення проти сказу. Дата вакцинації не повинна передувати даті нанесення транспондера або татуювання або даті зчитування транспондера або татуювання, зазначених у відповідному розділі ідентифікаційного документа. Ревакцинація повинна вважатися первинною вакцинацією, якщо її не було проведено протягом терміну дії попередньої вакцинації;
  • Повинне бути проведене поточне серологічне дослідження на визначення титру антитіл до сказу (рівень антитіл, що нейтралізують, до вірусу сказу в сироватці крові, що дорівнює або перевищує 0,5 МО/мл);
  • Тварина повинна мати сертифікат здоров'я тварин для некомерційного переміщення до держав-членів ЄС з третіх країн собак, кішок або домашніх тхорів (фреток) та письмову декларацію, підписану власником або уповноваженою особою, яка підтверджує, що переміщення домашньої тварини до ЄС є некомерційним. У деяких випадках потрібна наявність дійсного паспорта, виданого однією з держав ЄС.

Важливо відзначити, що за наявності відповідного результату дослідження, тимчасово не буде потрібно період очікування 3 місяці з моменту забору крові для проведення серологічного дослідження на визначення титру антитіл до сказу.

Таким чином, щоб ввезти свого домашнього вихованця до Польщі, українцям необхідно буде виконати певні вимоги, які діють усім державам-членам ЄС. Звернемо увагу на те, що ці правила стосуються лише некомерційного переміщення тварин. Якщо ж ви плануєте професійне перевезення тварин, вимоги можуть змінюватися. Також рекомендується ознайомитися з додатковими вимогами до тварин у Польщі.

Читайте також: